ung maasi og jeg
Kontraster i fargeverden – kontraster i eventyrverden – kontraster i mediaverden – kontraster i menneskeverden. Livet er jo fullt av kontraster. De fleste av oss har vel en tendens til å se verden litt sånn svart – hvitt. Det blir ofte enklere da. Så mye av det vi leser er bygd på en oppfatning at det er motsetninger, motpoler i denne verden, det onde mot det gode, det forbryterske mot det rettferdige, USA mot Sovjet, folket mot diktatoren, Jesus mot Satan, osv. Og så er det ikke så enkelt. Det er i grunnen rasende komplisert. Sensasjon: Verden er ikke svart hvit.
Årsak: Menneskene er ikke svart – hvite, de er kompliserte, de har litt av hvert i seg, både av det ene og det andre, det onde og det gode om en skal kalle det noe. Derfor blir vi så forskjellige – derfor blir samfunnene så forskjellige.
Den arabiske våren startet med et opprør – folket mot diktatoren, slutten ser vi ennå ikke, men vi har fått innsyn i noe som er skremmende, det er noen som hele tiden vil utnytte det maktvakumet som oppstår når den sterke mann er borte. Folket var ikke en samlet enhet. I de fleste av landene har det endt med katastrofe, det eneste landet hvor det har endt med noe positivt – iallfall sett med vestlige øyne – er Tunisia. De har endt opp med en moderne grunnlov og et demokrati som vi får håpe vil fungere.
Det som også er skremmende er at de islamistiske gruppene har fått vind i seilene, også i den vestlige verden. Det er intoleransen som sprer seg. Det er i motsetning til de fleste muslimers oppfatning av at deres religion er fredens religion f.eks. her i Kenya hvor toleransen mellom religionene er en del av swahilikulturen. Husker da jeg besøkte Bulgaria for noen år siden. Landet var jo under tyrkisk overherredømme noen hundre år. Men kristendommen ble tolerert bare de bygde kirkene lavere enn at en mann til hest kunne se over taket og at de betalte skatt. Bare i Bosnia og Albania var det mange som gikk over til islam.
En svært synlig kontrast er hudfarge. Jeg er jo en hvit – muzungo – i et ellers svart samfunn. Det er jo en ganske spennende erfaring. Føler meg litt som overskriften i Nordlandsposten fra desember 1962: “Nordlandsbanen åpnet – neger var med toget”! Jeg blir sett på som noe rart, noe fremmed som de har hørt om, men ikke har opplevd. Det betyr at mange glor, noen er skeptiske, andre er hyggelige. Det er noen få muzungoer bosatt i Kitengela, så helt uvanlig er vi ikke. Men vi blir kommentert av for eksempel boda-bodasjåførene utenfor Naivas, supermarkedet (men nå har de sett meg så mange ganger at de har sluttet med det). Reiser du inn til Nairobi, er det ingen som bryr seg. Går du på tur og møter noen vil de ofte si hei til deg og spørre “how are you”? Hvis du svarer “mzuri sana” smiler de bredt. For to år siden var det en dame på bodo-boda som stoppet for å hilse på meg, ta meg i handa. En eldre mann som har hus her i nærheten hilser meg alltid med “how are you brother?”. Hyggelig. Men det er ikke mange som tar kontakt; stopper for å snakke. Selv ikke naboene her i nærheten. Kan være at de føler de ikke er gode nok i engelsk?
Best kontakt har jeg med naboene rett bak oss. De har en liten datter på 2 år som heter Alina og som er ganske farget. Mora er amerikansk og er svært hvit. Mannen er luo og har studert i Kiev og følt rasediskriminering sterkt på kroppen. Det er de som har fått kyllinger og låner kattungen vår. Alina er nemlig ikke redd for dyr, hun elsker dem og løper etter dem hvis det er mulig. Min amerikanske nabo gjør alt hun kan for å lære seg kiswahili for å gi datteren muligheten til å bli kenyaner. Det tror jeg går helt naturlig når hun vokser opp i et kenyansk miljø. Men de lukter litt på USA for tida, de skal besøke statene i april; hun har meget stor familie der.De oppdaget forresten en stor slange på plenen her om dagen – sannsynligvis på kyllingjakt.
Kommer du på markedet, går prisene merkbart opp om du handler der. Også hvis du er innfødt og går sammen med en hvit. Derfor får jeg ikke være med på markedet. I butikkene med faste priser er det heldigvis ikke mulig. Reiser du med matatu vil de ofte prøve å kreve mer hvis du er hvit. Fatma slapp en gang fordi hun sa det var hun som betalte for meg. Jeg tenker at det spiller ikke så stor rolle for meg om jeg betaler 50 eller 100Ksh for en bodabodatur for meg fra Kitengela og hjem. (50Ksh = 3,50kr). Skal du derimot til en nasjonalpark er turistprisene noe helt annet enn for innbyggere av landet. De betaler 300Ksh, jeg betaler fra 50 – 90U$D. Har i ett tilfelle sluppet billigere fordi jeg er en slags “permanent resident”. Er dette diskriminering? Nei, her er det snakk om å være turist eller ikke – og turister har penger…..
Det er lite snakk om de hvite fastboende. De var jo kolonistene som kom til Kenya for 100 år siden, fordrev de innfødte og startet sin plantasjedrift. De kom jo med sin ovenfra og ned holdning til de innfødte. “Den hvite manns byrde” som Kipling kalte det. Karen Blixen og hennes mann var jo av dem. Karen Blixen lærte jo de innfødte på farmen å kjenne og ble en slags mor for dem, det forteller hun om i romanen sin “Out of Africa”. Likevel påstår forfatteren Ngugi wa Thiongo at hun var rasist. Jeg vil si hun var et barn av sin tid. Hun var en av de få som forsto hvilke muligheter de hadde i framtida. Maumautida var brutal med sine myrderier, geriljakrig og konsentrasjonsleire. Oppstanden ble brutalt slått ned av engelskmennene på 50-tallet. Da Jomo Kenyatta og de andre kenyanske lederne kom i forhandlinger med britene på 60-tallet, så det ut til at “uhuru” (selvstendighet) var en mulighet. Mange britiske (og det var en del norske også) farmere solgte sine gårder, og reiste tilbake til hjemlandet. Mange valgte også å bli. Selv om mange kenyanere tenkte tanken om å få tilbake jordeiendommer, ble det ikke gjennomført noen tilbakeføring av jord. De hvite farmerne er der fortsatt og driver det mest effektive jordbruket i Kenya. Alle vet at hvis de hives ut, vil Kenya bli et nytt Zimbabwe. Det er det ingen som ønsker. Inderne som kom med jernbaneutbygginga, er det heller ingen som vil ha ut. De ble jo sett ned på av alle for hundre år siden, men som de dyktige forretningsmennene de er, er de viktige for den økonomiske aktiviteten i landet. Somalierne er det derimot ikke så farlig med ? de skal ut ifølge president Kenyatta.
Dessuten: De fleste turistene som kommer til Kenya er hvite – og turismen er en av Kenyas viktigste inntektskilder. Å ta vare på turistene er viktig for kenyansk økonomi.
Noen hvite kenyanere har faktisk betydd noe viktig for Kenya, ikke minst familien Leaky som jo fant sporene etter de eldste menneskene i Afrika. Dr. Leaky og hans forskere fant jo at urmennesket kom fra Afrika. Det er gjort funn i Etiopia, Kenya og Tanzania som viser det. At urmennesket var farget er det kanskje ikke så mange som tenker på. Det måtte beskytte seg mot Afrikas stekende sol. Etter hvert som menneskene dro nordover ble behovet for denne typen beskyttelse mindre, og huden ble blekere. Blekansiktene er oss.
blekansikt fra Japan
En morsom episode: Da vi kjørte over “heia” gjennom kambaland for en uke siden, la jeg fort merke til at folk nærmest så etter hvem som satt i bilen når vi kjørte forbi. Når de så meg, begynte de å vinke ivrig. Noen steder der folk var samlet under et tre kunne det nesten høres ut som et jubelrop idet vi passerte. Og var det unger der, var jubelen enda større. Følte meg nesten som en viktig person der vi reiste gjennom landskapet.
Jeg vokste jo opp i et helhvitt samfunn på 50- og 60-tallet. Vi lærte på skolen om negrene i Afrika og sang Torbjørn Egners sang om Vesle Hoa hottentott. (Har seinere opplevd Hottentottfjellene i Sør-Afrika.) Satt likevel ikke igjen med noen slags ovenfra og ned følelse overfor negrene i Afrika etter skolegang. Dette var jo mens frigjøringsprosessen i Afrika foregikk og vi fikk stor sympati for mange av lederne deres som Nkruma, Lumumba, Kenyatta, Kaunda og Nyerere. Da jeg var student på Blindern, møtte jeg den første negeren – fra USA selvfølgelig. Det var spennende. Historiestudiene fortalte også om et annet Afrika enn det vi fikk lære på skolen i sin tid.
Selv opplever jeg at brunfargens betydning har forsvunnet i løpet av årene, og at menneskene bak har trådd tydeligere fram. Det har skjedd bl.a. gjennom min lærervirksomhet, Røde Kors flyktningeguidevirksomhet, men ikke minst å komme hit til Afrika. Her har jeg til og med blitt gift med ei.
Her er en liten historie som jeg synes forteller noe om dette:
En far sto og så på noen ungdommer spille fotball. Etterpå sa han til sønnen sin: “Han negergutten er sannelig god til å spille fotball”. Sønnen svarte: “Hvem er det du mener”? – “Han fargede, utlendingen”. Sønnen: “Ååå, mener du Mike med den grønne t-skjorta”?
Er det rasisme i Norge? Det henger vel noe igjen. Frykten for det fremmede skaper også rasisme. På den annen side er det så mange nye nordmenn i Norge i dag at vi ikke føler at det er noe skummelt. Og kommer du inn på dem, er de også høyst menneskelige, akkurat som oss norske.
Er det rasisme i Kenya? Mange mener nei. Den kenyanske kulturen er så tolerant at den kan akseptere alle som er villige til å respektere de andre. Det ser vi over alt: Kirker, moskeer og templer er spredt; noen ligger nærmest vegg i vegg. Vi leser imidlertid i avisene at det er en tendens til islamisme blant unge i swahiliområdene ute ved kysten. Her har al-Shabab sine mulige rekrutter. Men er det ikke slik over hele verden – ikke minst blant unge – også i de vestlige land?
Det som er hovedproblemet i dette landet, Kenya, er altså ikke motsetningen mellom svarte og hvite, men stammemotsetningene. De er til dels ganske store mange steder. Det er jo også rasisme og det er vanskelig å forstå for oss her i vest. Nærmest er vel situasjonen på Balkan.
Det er et helt annet tema som jeg gjerne vil komme tilbake til seinere.
maasaikvinner