– en kinesisk ingeniør instruerer
Markens ? du strener fra butikk til butikk. Ingen bryr seg. Ingen måler deg med blikket og vurderer om du er en trussel for sikkerheten. På busser, båt og tog. Ingen sjekker om du har en bombe i bagasjen eller et maskingevær i kofferten. Bare på flyplassen blir du skannet og sikkerhetsklarert om du så bare skal til Stavanger.
I dette landet, Kenya, er sikkerhet satt i høysetet. En ting er sikkert: Folk føler seg ikke sikre ? særlig ikke i de store byene. En tenker nok først og fremst på terroranslag. Al Shabab er jo for mange det store spøkelset. De har jo truet med nye aksjoner etter anslaget mot Westgate Mall i august. Apropos Westgate: President Kenyatta lovet at et etterforskingsutvalg skulle settes ned og lage rapport. Det har ikke skjedd. Foreløpig vet ingen helt hva som skjedde ? i alle fall hvordan det hele utviklet seg. Det har ikke kommet rapporter om hvordan de fire angriperne ble stoppet, men det er mange rykter som har oppstått ? ikke minst hvordan politi og militære visstnok skal ha gått inn og forsynt seg fra butikkene. Et tv-program produsert av tv-selskapet KTN skapte rabalder fordi programskaperen satte mange spørsmålstegn ved politiets og militærets framgangsmåte. Programskaperen lever fortsatt!
Folk ble forsiktig og reiste ikke til de store kjøpesentrene. Uansett, skulle du inn i et forretningsbygg i Nairobi sentrum, ble du sikkerhetsklarert. Sikkerhetskontrollørene har egne staver som skal kunne avsløre om du har våpen eller annet skummelt på deg. Bilene ble sjekket under med speil samt i bagasjerommene. Vet sikkerhetskontrollørene hvordan en bombe ser ut? Selv i de svært beskjedne supermarkedene her i Kitengela er de ute med stavene sine og smiler, og vi er blide og fornøyde og føler oss sikre. Tror likevel ikke at det er supermarkedet i Kitengela som er mest utsatt. I forrige uke var vi en tur i Nairobi og oppsøkte SARIT-senteret ? et stort kjøpesenter ikke langt fra Westgate. Det krydde av folk fra alle verdens kanter. Frykten for å oppsøke kjøpesentrene har tydeligvis forsvunnet. De har forresten en brukbar bokhandel der.
Selv om det først og fremst det er anslag fra al Shabab folk er redde for, er det vel ikke bare terror folk frykter. Nairobi har vel ikke fått tilnavnet ?Nairobbery? for ingenting. En venn av meg har blitt robbet fire ganger mens hun jobbet der. Folk som skar over skulderremmen og løp av gårde med laptop og andre verdisaker. I ett tilfelle ble matatuen hun var i robbet og en av passasjerene fikk spesielt gjennomgå. Han hadde ikke fin nok mobil. I visse deler av Nairobi kjører vi med låste dører om det skulle hjelpe. Men vi har vært både i Eastleigh og andre ?skumle? deler av Nairobi uten at det har skjedd noe. Eastleigh er somaliernes bydel. Der har det smelt en del (bomber altså), men mange mener at dette er provoserte angrep av folk som ikke vil somalierne vel. De har jo fått beskjed om at de nå må ut av Kenya i løpet av et års tid. Såkalte ?thugs? er hele tiden på jakt etter verdisaker de kan selge. Vi hadde besøk av noen her der jeg bor før jeg kom fra Norge. De var tydeligvis interessert i flatskjermer og annet avansert tv-utstyr. Det var da behovet for sikkerhet her i nærmiljøet kom opp for alvor.
Det viste seg nemlig at de vi trodde passet på oss, passet i grunnen bare på byggematerialene til byggefirmaet. Vel, vi fikk dem etter hvert til å gå med på en kontrakt hvor de passer både på oss og på byggematerialene. For så vidt har det fungert greit inntil nylig selv om alle ikke har vært like villige til å betale. Her en dag ble sekretæren gjort oppmerksom på av formannen for byggearbeidene (kalte ham i sin tid for Geronimo) at sikkerhetsvaktene sov. Dette spredte seg blant beboerne, og neste gang en skulle samle inn til sikkerhetsvaktene, var det bare halvparten som betalte. Men var det slik at de hadde sovet på jobb? Sjefen for vaktene mente de ikke hadde gjort det. Han mente at det var Geronimo som spredte falske anklager for å bli kvitt dem. De fleste av vaktene var nemlig fra boranastammen, mens formannen ville kanskje ha inn egne folk (kikuyu) så han kunne få noen ekstrainntekter. Ja, slik er det bare her, en selv er seg selv nærmest.
Slik er det i trafikken også. Nå er det kork i Kitengela hver eneste dag. Hvorfor? Folk trenger seg på for nettopp de skal fram. Verst er matatuene. Har observert flere som kjører slik at de sperrer for alle. Ingen kommer fram, ikke de selv en gang. Hensyn er et fremmedord i trafikkvokabularet. Føler jeg meg sikker i trafikken? Nei, men det er steder som er verre enn andre. Mombasa highway er verst for der er tungtrafikken størst og mange tar sjanser når de kjører forbi.
Dessuten er jo landet en kruttønne fordi motsetningen mellom stammene er så stor i mange deler av landet. Kikuyuer mot resten for å sette det på spissen, men for tida er det et slags fellesskap mellom kikuyuene og kalenjinstammene. Mange føler stammemotsetningene som betydelige, og enkelte har spådd (riktignok på twitter) at hvis det virkeig tar fyr i Kenya, vil verden oppleve noe som gjør Rwanda til barnemat. Selv har jeg vanskelig for å tro det, men i mine omgivelser er det de som gjør det.
Politiske mord har lange tradisjoner her i landet fra Tom Mboya, en utfordrer til Jomo Kenyatta på 50-tallet som ble myrdet på åpen gate, til i dag. Du skal ikke kritisere for høyt og for sterkt de rådende kretser. Det kan gå deg ille. Tilsvarende har det gått med vitner i ICC saken mot Kenyatta og visepresident Ruto. Det fins nesten ingen vitner igjen?
Det som likevel er verst er at folk ikke tør å være åpne for hverandre. Det du sier kan brukes mot deg seinere. Jeg har blitt advart av Fatma flere ganger at jeg må ikke si for mye; alle tror at jeg som muzungo (hvit) er en skikkelig riking, og så er jeg bare en vanlig pensjonist. Derfor er det greit å ha en amerikaner som nabo; hun har ikke den kulturen. Men hun er gift med en luo som har studert i Ukraina og virkelig opplevd rasehat på kroppen.
Vi føler oss likevel ganske trygge og har anskaffet oss kattunge for å passe på oss.