Ferie på Kenyas østkyst

Vi har nemlig vært på ferie. Ikke akkurat luksus, men absolutt utmerket standard på et hotell like utenfor Kilifi (som ligger mellom Mombasa og Malindi) der vi delte en leilighet med tre soverom og stort oppholdsom med wi-fi og det hele; med swimmingpool for både voksne og barn samt sjarmerende ”restaurant” nede i jungelen der apene faktisk ikke var til særlig sjenanse. Ungene var i utgangspunktet litt skuffet fordi det virket noe “primitivt”, men dagen før hjemreisen ville de gjerne være en dag til. Selv syntes jeg at stedet var sjarmerende på sin primitive måte.

“Spisestua”

Noe av det beste med stedet, var personalet som ikke visste hva godt de kunne gjøre for oss. Det er viktig når en skal være noen dager på samme sted. Det største minuset var stranda som hadde litt ”strevsom” adkomst (fordi en eller annen myndighetsperson forbød bruk av egen eiendom som adkomst) til stranda og som ikke helt var av kyststandard. Det ble museumsbesøk av gamle swahiliruiner, turer i området med sommerfugler og fuglesang, kosing med slanger, båttur med dhow med bading (ca +25C), utforsking av krabbeliv og spising av sjømat – og en ekstra utfordring for noen med kombinasjonen vind og litt høye bølger. Med andre ord: Feriesysler og avslapping. 

poolen

Vi besøkte blant annet noen ruiner fra 1400-tallet som av en eller annen grunn gikk til grunne. Det er mange slike ruiner i Øst-Afrika. Litt lenger nord er ruinene i Ghedi, som er på UNESCOS liste over verdensarv. Det ser ut til at det kan ha en viss sammenheng med nye inntrengere: portugiserne. Swahilikulturen  er en meget spesiell kultur som har oppstått i møtet mellom flere kulturer, den afrikanske (bantu), den arabiske og den indiske. Hovedformålet var handel – og for å kunne handle måtte man ha et språk, et språk som utviklet seg som en sammensmelting av ord og uttrykk fra de forskjellige språkene til kiswahili i dag. Dette språket har i sin natur derfor vært villig til å ta opp i seg elementer fra mange forskjellige språk som området har vært i kontakt med, portugisisk og ikke minst engelsk. Det skjer for så vidt fortsatt. 

baobabtre (ca 800 år) og meg.
kosedyr (ikke giftig) 

Vi hadde tre avslappende dager i passe varmt vær. Regnet gjorde det bare om natta. Mye grønnere her ute ved kysten enn innover i landet.

kroppsdekorasjon 
Vi går ombord i en dhow
gøy på stranda
enklokrabber 
ung styrmann, som tar jobben svært alvorlig…

***

På en tur møtte jeg tre unge gutter rundt 6 år. De viste fram sine nye leketøy; emballasje av leketøy de sannsynligvis hadde funnet på søppelhaugen. De strålte av fryd. Jeg syntes jeg kjente igjen emballasjen som dukken Rasha fikk til 8-årsdagen, hadde vært pakket inn i. 

stolte smågutter!
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg