MAGISK

I går, torsdag 15. nov. Hadde KSO «dansk» konsert: To danske komponister: Niels Gade og Carl Nielsen; dansk dirigent: Michael Schønwandt og et verk skrevet i Danmark: a-mollkonserten av Grieg. Nå er jeg vel den siste som vil påstå at Grieg er dansk, men nettopp Gade var en av de som oppmuntret ham under arbeidet med nettopp denne konserten som vi nordmenn oppfatter som absolutt norsk – og som verden har tatt til sitt bryst og gjort den til en av de mest spilte klaverkonserter overhode. 

Mitt inntrykk er at kjemien mellom dirigent, solist og orkester denne gangen var usedvanlig god. Schønwandt fortalte under «førsnakk» at han hadde 40 års jubileum som dirigent i år – og at han allerede som 11 åring hadde drømt om å bli dirigent. Han ledet oss vakkert gjennom Gades romantiske verden i «Efterklang af Ossian, ouvertyre» – tydelig inspirert av læremesteren Mendelssohn og ikke minst gjennom Carl Nielsens praktfulle 4. symfoni – full av innfall og utfall, men som ror seg i land trass i intens bruk av pauker mot slutten av symfonien. Imponerende innsats av orkesteret, som gang på gang beviser hvor godt orkester KSO er. 

Det som virkelig ble magisk for meg ble Griegs a-mollkonsert. Hvor mange ganger har vi ikke hørt den i forskjellige media, den har nærmest sildret over oss siden barndommen. Zhang Zuo, kinesisk, men med «vestlig» utdannelse, ga oss en fantastisk framførelse av konserten, der jeg følte at hver tone, hver pause hadde en betydning. Kanskje noen syntes at  tempoet var uvanlig, kanskje i langsomste laget, det synes ikke jeg. For meg ble det en manifestasjon av hvor stor og viktig denne klaverkonserten er. Magisk. Enorm begeistring i salen – og mange framkallinger.

Til slutt lot hun risle over oss noen kinesiske perler i musikkform.

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg