Konsert 24.mai 2018 i Kilden med KSO og dirigenten Alexander Prior

VLTAVA – mitt land av Bedrich Smetana

  Praha med Moldau (Foto: Bjørn O Isachsen)

Storslagent, overveldende, intenst. KSO kom fra oppgaven med stor heder. Stor innsats fra alle grupper, men jeg vil særlig gi honnør til treblåserne. Men alle var i arbeid hele tida, unntatt harpistene som forlot podiet etter Moldau. Dirigenten Prior var sikkert inspirerende. Store bevegelser, stort ungdommelig engasjement, og dansetrinn der det var naturlig. Fint å se en dirigent som tydeligvis er i musikken.

Verket ble spilt i ett, det vil si 1 1/2 time. Det gikk uten pause også, intensiteten i verket var så stor at jeg hang med hele tida. Det var en fordel å være litt forberedt. Men da det var slutt, var jeg ganske sliten. Det hadde vært mulig med en pause etter del 4 – Böhmens enger og skoger. Det var en sats som vakte begeistring hos folk, og som gjerne kunne hatt litt tid til “fordøyelse”.

De to siste delene, Tabor og Blanik, hang jo sammen og ble spilt attacca – kun med en takt pause imellom. Hele verket er jo ikke skrevet i en sammenheng. To av satsene handler om mytologi, to av satsene om landskap og de to siste satsene om Jan Huus og tsjekkisk historie. Helt på slutten gjentas temaet som harpene introduserte i den første satsen Vyserad. Dermed var ringen sluttet. 

For tsjekkerne er dette et nasjonalverk. Verket er skrevet i en tid da drømmen om et Tsjekkia var en utopi – under Habsburgernes harde keiserdømme. I motsetning til en symfoni, gikk det jo i det samme stemningen hele tida, bare styrkegraden varierte. Lurer på om alle satsene gikk i samme toneart. Det hørtes nesten slik ut.

Vet ikke bakgrunnen for dette programvalget. Det var noe glissent i salen, men det får også været ta på sin kappe. Men at KSO kan ta slike valg, forteller at de er villig til å ta “kunstneriske hensyn” og ikke bare tenke på publikumstall. Håper på flere slike konserter seinere.

En musiker i orkesteret kommenterte: Det var godt vi ikke skulle spille Bruckner etter pausen. Har KSO i det hele tatt spilt Bruckner noen gang?

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg