Stemningsfull FRANSK-SPANSK konsert torsdag 26.april i Kilden

Det er ikke ofte det står en kvinnelig komponist på programmet til KSO. I kveld er en av de tre komponistene kvinne, Lili Boulanger. Det er i år 100 år siden hun døde, hun rakk bare å bli 25 år gammel før sykdommen gjorde det slutt. Hun rakk likevel å skrive en hel del verk (også mange ufullførte) i sitt unge liv, bl.a. kveldens verk “Du’n Soir Triste”.  Vi vil oppdage at hun levde i en overgangstid fra romantikk til mer impresjonistisk uttrykk. Må jo nevne at søsteren, Nadja Boulanger, som ble en viktig musikklærer for mange kjente komponister og musikere: Aaron Copland, George Gershwin, Arthur Honneger, Leonard Bernstein var blant hennes elever.

Maurice Ravel er vel mer kjent – ikke minst for hans fantastiske Bolero, men han skrev mye mer enn Bolero. Han regnes vel først og fremst for å være en impresjonistisk komponist, men han har større spennvidde i musikken sin enn Debussy. ” Ma mere l’Oye” / “Gåsemor forteller” er en virkelig vakker og litt mystisk illustrasjon til eventyrene, som er både kjente og ukjente; særlig er Ravel opptatt av det eksotiske, indisk / asiatiske. Dessuten var Ravels mor spansk, noe som leder oss over i kveldens hovedverk: “Den trekantede hatt” av de Falla.

Manuel de Falla er regnet som Spanias store komponist tidlig på 1900-tallet da han skrev flere verk som har blitt stående som sentrale spanske musikkverk. Ett av dem er balletten “El sombrero de tres picos” – “den tresnutete hatt”. Det er en dramatisk trekanthistorie der magistraten vil arrestere mølleren fordi han drev et pek med ham, men etter flere forviklinger er det magistraten som må dra sin vei med halen mellom beina… Spennende musikk med både fandango, seguidillas og annen spansk dansemusikk. Her får vi også høre kveldens solist, Stepanka Pucalkova.

Det interessante er at kveldens tre verk er skrevet omtrent på samme tid – tida rundt første Verdenskrig. Også forrige konsert var det tidsmessig lite sprang – da var verkene fra 1943 og 48! Er dette villet fra programkomiteens side?

Det kommer til å bli en ny stor kveld i Kilden!!

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg