Christian Ihle Hadland suveren!

   Christian Ihle Hadland

Konserten i går torsdag 12.april med KSO var overveldende. To romantiske verk (hvis en kan kalle Beethoven romantiker) med masser av skjønn musikk. Klaverkonsert nr.4 er min Beethovenfavoritt. Ikke fordi den er så briljant, men fordi den er så personlig, kanskje først og fremst de to første satsene. Jeg opplevde konserten virkelig som en samtale mellom solist og orkester. I første satsen var solisten dominerende. I andre satsen var orkesteret mer i fokus  – der pianisten kommer med sine “kommentarer” og sistesatsen som en full “symbiose” mellom solist og orkester. Slik skal en klaverkonsert være. Full honnør til Christian Ihle Hadland og orkesteret. At han som ekstranummer spilte en sats fra en sonate av Scarlatti, passet utmerket inn, så rolig og innadvent som den var.

Inntreden var faktisk motsatt: Ihle Hadland kom inn på podiet, overser konsertmester (og orkester) og tar imot applausen med et stort flir: Her kommer jeg. Heldigvis var fortsettelsen en helt annen.

Liker de Brahms, spurte Francoise Sagan i en av sine bøker. Vi fikk en god dose av unge Brahms etter pause. Bare 25 år var han da han skrev dette verket. Da hadde han allerede blitt utropt til den kommende stjerne av Robert Schumann. Han var ikke stinn av selvtillit, han måtte prøve seg fram. Det ble to serenader og en klaverkonsert som en start.

Serenaden var i utgangspunktet skrevet for 9 instrumenter (og framføres av og til slik), men han valgte så å skrive det ut for fullt symfoniorkester. Det gjorde han rett i. Alle satsene, unntatt en har sine klare danseaktige karakter, men den langsomme satsen er (forbausende) stillestående. Og det er ingen tvil – dette er Brahms (og kanskje et snev av Schumann) og det lød som Brahms når KSO spilte. Det så ut til at dirigent Bellincampi koste seg under dirigeringa – noe han virkelig klarte å bringe videre til orkesteret. Selv jeg, som ikke er noen spesiell begeistret for Brahms, koste meg stort.

Nok en stor torsdagskveld i Kilden. Som en publikummer konkluderte med da han forlot Kilden: Hvor skal det ende…….

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg