Bybanen i Bergen – et must for byen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Byparken

Nå har også reist med den berømte Bybanen! Det vil si første gang var det i 2010, da banen var så vidt åpnet og banen gikk hver halvtime til Nestun. Men nå var den godt innkjørt med 10 minutters ruter og forlenget til Flesland flyplass.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Flesland

Og det var der vi havnet i vår jakt etter et sted å overnatte. Hadde egentlig tenkt et sted nærmere byen, men det hotellet var stengt for påsken. Hotellet vi bodde på var greit nok det og bare 5 minutters spasertur fra Bybanen. Men derfra og inn til byen tok banen 44 minutter, noe i lengste laget – i alle fall for en travel flypassasjer… For en trikkeentusiast var det mer enn passe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Full fart for Bybanen

Ja, jeg ble positivt overasket. Ikke bare fordi de hadde store, relativt komfortable vogner som gikk fint på skinnegangen og hadde god fart mellom holdeplassene. Noe av det viktigste med Bybanen at den hadde prioritet i alle kryss og at den stort sett hadde egen trasé, selv om den trafikkerte tidligere gater. Det virket som om ruta var grei å holde. Det var ingen forsinkelser de dagene jeg var i Bergen.

SONY DSC

Det var ingen tvil om at banen var populær, folk strømmet til seint og tidlig, nær sentrum var det nesten alltid fullt. Det var i påskeferien jeg reiste. Mange hadde dratt på fjellet eller andre steder til mer varme strøk (det snødde i Bergen mens jeg var der.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   kunst på Fantoft

Litt spesielt var det at hver stasjon ikke bare ble utropt ved navn, men hadde hver sin “kjenningsmelodi”. Jeg la merke til at Hop hadde begynnelsen på Griegs a-mollkonsert, men Nestun hadde “kanskje kommer kongen” – eller noe slikt. Kan tenke meg at ikke alle satte pris på dette når de hadde hørt disse trudeluttene noen ganger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Billettsystemet var nokså enkelt å finne ut av, MEN det var noe tungvint for en som kom til Flesland med to voksne og tre barn og måtte trykke ut 5 separate billetter av maskinen. Det tok sin tid. Det måtte kunne gjøres enklere. Jeg fikk opplyst på turistkontoret inne i byen at det var et servicekontor på bussterminalen hvor du kunne få andre billetter, men når du starter på Flesland, er det litt komplisert. Oppdaget også at billettmaskinene på vogna var ute av drift på endestasjonen Byparken mens vognføreren skiftet ende. Det var noe forvirrende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Byparken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Kokstadflaten

Utbyggingen fortsetter: Fyllingsdalen neste, så kommer turen til Åsane – forbi Bryggen – etter lang og steinhard debatt. Tror bergenserne gleder seg. For Bybanen er noe helt annet enn trikken i Oslo – som fortsatt stanger i Oslotrafikken mot byråkrater og andre som tenker buss framfor trikk. Jeg er overbevist om at hvis trikken i Oslo får de samme kårene som i Bergen, vil folk strømme til. Beviset for det finnes i Bergen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Ja, hit vil jeg….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

2 kommentarer
  1. Jaja, bra noe går på skinner! Også Grieg-musikk da, bedre blir det ikke! Synd de ikke spilte noe av musikken hans til “Peer Gynt”! Hehe

  2. Anonym: Har jo vokst opp på skinner, så…. Hop er forresten den nærmeste holdeplassen til Troldhaugen. Derfor a-mollkonserten. Kan hende at Peer Gyntmusikken ble brukt, men så observant var jeg ikke. Dovregubbens hall…..

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg