Fordommer om renslighet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mine venner i “gutta boys” spurte meg om folk i Afrika visste hva renslighet var. Bakgrunnen var at noen hadde leid ut leiligheten til utlendinger, og ved besøk hadde de konstatert at leiligheten så ut som den var bomba. Selv har jeg hatt heller positiv erfaring med utleie av egen leilighet. Det var til et portugisisk ektepar og året etter til et svensk/ uigurisk par. Det siste var absolutt det hyggeligste.

Derfor ble jeg litt slått ut av spørsmålet. Det tok noen sekunder før jeg kunne svare. La meg bare si det på den måten at renslighet står høyt i mine kretser i Afrika. Det er rett og slett nødvendig. Vaske hendene etter toilettbesøk er en selvfølge. Man tar alltid av seg på føttene når man går inn til folk på besøk. Ungene tar alltid av seg på beina når de kommer utenifra. Husker jeg tok et bilde da det var fødselsdagsselskap hjemme, og terrassen var fylt av barnesko. Håper de fikk tilbake de rette skoene når de gikk. Det gikk visst greit.

Hver dag feiet eller vasket hushjelpen over gulvene (så lenge vi hadde hushjelp). Det var såpe ved alle vasker når man hadde vært på baderom (vi hadde to wc!) . Dusjet gjorde vi hver dag osv. Vi var så reine og pene som vi aldri hadde vært før. OMO er like kjent i Afrika som hjemme.

På tv er det masse reklame for nettopp vaskemiddel. Det ble ofte reklamert for desinfeksjonsmiddelet Dettol  og den fortalte om virkningen. Hvis du vasket hendene med Dettol, ville virkningen vare i 24 timer (hvilket jeg tviler sterkt på). Vaskemidler for klesvask var også ofte på tv. Men: I Afrika foregikk mye av klesvasken for hånd! Vi hadde riktignok vaskemaskin, men den vasket bare kaldt. Vi hadde en følelse at vasken ikke ble rein. Etter at hushjelpen sluttet, leide vi to damer til å vaske klær for oss hver lørdag. Det var litt av en jobb, men de var glade for inntektene. Så billig ville ingen gjøre det i Norge.

Det underlige var at selv om du kom fra slummen, var det utrolig mange som hadde renvaskete klær. De skinte om kapp med reklamen for de omtalte vaskemidlene. Lurte sterkt på hvordan det gikk an.

En annen ting det også var mye reklame for, var midler mot insekter. Det være seg spray eller sånne duppeditter til å sette inn i stikkontaktene om natta for å holde myggen borte. Vi foretrakk likevel å ha myggnett som dekket hele senga. Malariaen måtte bekjempes med alle midler.

Da vi gikk på restaurant, fikk vi som regel brakt til bordet et fat med varmt vann, litt såpe og en klut til å tørke seg. Det samme skjedde når vi var ferdig med måltidet ? kanskje først og fremst fordi mange spiste med fingrene, som er vanlig i Afrika.

Så skittenferdig: NEI.

Men utenfor lå ofte søppelet og fløt……

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg