Kirinyaga – Mt Kenya

SONY DSC   Dette fjellet er Kenyas høyeste fjell. Kirinyaga heter fjellet på gikuyu, det lokale språket i området, Mt Kenya har det blitt hetende som offisielt navn. Det har gitt navnet til landet, Kenya, selv om man er usikker på opprinnelsen til navnet. Det er også Afrikas nest høyeste fjell på 5199moh. Den høyeste toppen heter Batian. Den er ikke så enkel å komme opp på, den krever erfaring og klatreutstyr. Dessuten er høyden så høy at du lett kan få høydesyke hvis du ikke bruker lang tid på oppturen.

Mount Kenya er noen millioner år eldre enn Kilimanjaro. Det er også en stratovulkan. En gang i tiden har de beregnet at fjellet må ha vært minst 6000moh, men isen har erodert ned toppen av fjellet til den formen den har i dag.

Selv har jeg bare reist rundt dette mektige fjellet og sett det på respektabel avstand. Har ingen trang til å bestige det, men er imponert over hvor vakkert fjellet er. Ett av bildene er tatt fra hotellet vi bodde på i Nanyuki.

Det har selvfølgelig blitt betraktet som et hellig fjell av dem som bodde omkring det. Kikuyuene mente at deres gud, Ngai, hadde steget ned fra himmelen og etablert en trone på jorda her. Gikuyu, den første kikuyu som besteg Mt. Kenya, møtte guden her og brakte budskapet ut til sitt folk. Kikuyuene bygde husene sine slik at inngangsdøra pekte mot fjellet. Det er helt klart at fjellet har betydd mye for den lokale religionen og trosoppfatningen i området.

At området har en spesiell topografi og ikke minst fauna, vegetasjon og flora er kjent. Å bestige fjellet er nesten like populært som å bestige Kilimanjaro, selv om du “bare” kommer ca. 5000moh hvis du ikke har klatreutstyr. Dessuten – og det er kanskje viktigere – fjellet er en viktig vannresurs for høylandet og for hele Kenya. Her regner det relativt mye og ofte – blant annet starter Kenyas lengste elv, Tana, ved foten av fjellet.

Det var i skogene rundt fjellet at de blodige krigene under mau-mau opprøret fant sted på 1950-tallet. De engelske koloniherrene prøvde ved alle midler å knuse opprøret, og det klarte de også i 1957 da lederen for opprøret, Dedan Kimathi Waciur, ble henrettet. I ettertid har de britiske koloniherrene blitt kraftig kritisert for behandlingen av sivilbefolkningen under opprøret. Tallet på innfødte som ble drept i kamper og fordi at de havnet i konsentrasjonsleire, overgikk mange ganger tapet av hvite setlere og britiske soldater.

Området rundt Mt Kenya regnes for det rikeste i Kenya. Først og fremst er det et moderne jordbruk som er årsaken til det. Det er ett av Afrikas mest fruktbare områder. Kikuyuene er i dag den stammen som kanskje har beveget seg lengst fra det tradisjonelle. De er i dag mest kjent som dyktige forretningsfolk. Det inntrykket har skaffet dem mange fiender i resten av Kenya. At de også har den politiske kontrollen av Kenya, er en annen historie. De utgjør i dag tross alt bare 23% av totalbefolkningen. I dag er det Uhuru Kenyatta som er president, og han har absolutt latt kikuyuene slippe til. I verste fall kan den politiske spenningen på ny føre til borgerkrigslignende tilstander – som i 2007/08. Mount Kenya mafia er en gruppe som står presidenten nær og som mye trekker i trådene i landet. Kikuyuenes terrororganisasjonen mungiki er fryktet over hele Kenya. For kort tid sida ble det funnet 7 lik i en massegrav like ved der jeg bodde. Politiet sa at dette var noe mungiki sto bak. (Underforstått: Det var ikke noe å gjøre med det!)

Kirinyaga – Mount Kenya er ikke til å spøke med.

SONY DSC

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg