På ville veier i Kenya

SONY DSC“Vanlig” veistandard – rogh road

Innledningsbildet er fra en tur vi hadde fra Nanyuky til Nyahururu over Laikipiasletten på veier som vel må karakteriseres mer som søle og mudder enn det vi forbinder med vei. Rett før vi la ut på turen møtte vi en politimann som ristet på holdet og sa vi ville nok ikke komme fram – vi hadde jo ikke 4wd. Da hadde han ikke gjort regning med Buda. For vi kom fram! Som det går fram av bildet, måtte Fatma ut og sjekke forholdene for å se hvor bløtt det var. Her var det ingen problemer, men vi møtte større utfordringer seinere på turen. Vi sklei igjennom.

SONY DSCDenne veien ser ikke så ille ut, men vent til regntida – da er den ufremkommelig og den fører ned til der vi bor. En gang ble veien tatt av flom, men etterpå støpte noen en bro nederst ca. 50m.

Regntid
Men vi har sittet fast noen ganger. Det har jo hatt sine utfordringer. Begge gangene var i maasailand og begge gangene fikk vi hjelp av tilfeldige forbipasserende. Det ble etterhvert en stor gjeng som med latter og rop som fikk bilen opp på tørr mark igjen.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dette var veien OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dette var redningen
En flokk med eland beitet fredelig like i nærheten.

Vi har reist mye med bil rundt i Kenya – fra Bondo til Lamu – med ulike erfaringer. Da holder jeg trafikken og mangel på kultur langt utenfor her. Noen steder er veiene faktisk gode, men det er alltid noen overraskelser. Noen ganger er veien elendig, men kineserne bygger ny vei ved siden av, så da er det jo håp… For få år siden ble veien fra Athi River til Namanga på grensa til Tanzanya åpnet: The Pan African Highway. Den er flott og trafikken er ikke enorm. En gang vi skulle kjøre hjem fra Namanga oppdaget vi at den siste brua var kaputt og vi måtte inn i “jungelen” for å komme ut på hovedveien igjen. Der satt jo trailerne fast som perler på en snor. Håpløst.

SONY DSCNamanga Higway gammel SONY DSCNamanga Highway den nye
Veien til Mombasa er jo livsviktig, den er asfaltert hele veien, den er litt smal, har til og med krabbefelt noen steder, men er en av Kenyas farligste veier. Og du merker at vedlikeholdet er mangefullt. Særlig øst for Voi skal du være forsiktig med alle hullene som tungtransporten har laget, og da mener jeg ikke de kunstige fartshumpene som finnes ved alle større og mindre tettsteder du passerer. Hvis du ikke tar det med ro der, kan du risikere å sitte fast i taket. Slike humper har vi ikke i gamle Norge, nei!

SONY DSCMombasa Hgw nær Nairobi  SONY DSCMombasa Hgw nær Sultan Hamud
Av og til kan en undre seg. Kjørte en gang fra Lake Baringo over til Iten og Eldoret. Veien her var utmerket. Svaret var: Denne veien passerte forbi ekspresident Mois barndomsby, Kabarnet. Grei forklaring. Eller hvorfor er veiene inn til turistmagneten Maasai Mara så håpløst elendige? Har flyselskapene en finger med i spillet?

Gate i Nairobi: Rist løs!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA ny vei i Embakasi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA den gamle veien til Magadi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA veien til Magadi -se opp for klauvgjengere
OLYMPUS DIGITAL CAMERA vei – og ny jernbane
Den verste veiopplevelsen var langt øst i Kenya; vi kjørte bil via Mombasa til Lamu. Det gikk greit, selv om veien mellom Malindi og Garsen var nokså dårlig. Det hadde nettopp regnet og folk var ute på veien og samlet vann i pyttene. Dette har jo vært et svært urolig område med strid mellom pokot og oromofolkene. Kanskje det som var årsaken til at veien var så dårlig.

Da vi skulle tilbake, foreslo jeg at vi kunne ta veien om Garissa langs Tana, det ville være 100km kortere på veien hjem. OK, Buda mente at veien var asfaltert, den var det den gangen den ble åpnet med pump og prakt en gang på 90-tallet. Så vi svingte av ved Garsen for å følge nordover langs Tanaelva. Dette er et nokså folketomt område, og tidligere hadde det vært en del bandittvirksomhet i området. Først ble veien dårligere og dårligere, så forsvant asfalten helt, men nå var det tydelig at her bygget man ny vei, og plutselig var vi ute på helt nyasfaltert vei og suste etterhvert forbi bussen som i alle fall var skiltet til Garissa. Nå ble vi svært så optimistiske, men turde ikke håpe…. Nei, plutselig ble veien omdannet til noe der asfalten forlengst var gått i oppløsning, og at hullene var dype som karbad – totalt uframkommelig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA “høystandardvei ” OLYMPUS DIGITAL CAMERA her går ikke vei – kjør utenom sa Bøygen!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA   vinkende gutt på brua over Tana River

Da var det bare å gjøre som en rekke andre reisende hadde gjort, kjøre utenom veien, ut i bushen mellom kratt og stein osv. På de 150km brukte vi vel bort imot 6 timer, så vi følte oss temmelig rystet når vi endelig svingte inn i Garissa, byen som ifølge Den norske ambassaden burde unngås av nordmenn i Kenya. Men for oss betydde Garissa mat og drikke og litt hvile, det er også nødvendig når man er ute på tur…..

Veien fra Garissa retning Nairobi var derimot utmerket……..    

Få måneder seinere ble et college i denne byen hjemsøkt av al-Shaabab som drepte over 100 uskyldige studenter.

 

 

 

 

 

4 kommentarer
  1. I’m extremely impressed with your writing abilities and also with the structure for your blog.
   Is that this a paid topic or did you customize it your self?
   Either way stay up the nice high quality writing, it’s rare
   to see a great blog like this one today..

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg