Tilbake i Kitengela mai 2015.

på iskrembar – den store utskeielsen

Kanskje noe overraskende for de fleste, men jeg er en snartur tilbake i Afrika, i Kenya og Kitengela. En av årsakene er at det er lenge å vente på høsten (november) når en reiste herfra i slutten av mars. Det andre var at flybillettprisene var de laveste jeg har vært borte i hittil. Det var derfor en fin anledning til å reise hit og besøke familien, men bare i tre uker. Planene er imidlertid ikke så mange, bare være sammen med familien og ta noen dagsturer rundt omkring i nabolaget.

  Fra flyet: Ytterst i Randesund

Nilen

Aberdare fjellene

Allerede på flyet merket jeg at tallet på passasjerer var noe beskjedent. Fikk faktisk en hel treseter for meg selv og noen større mulighet til å sove underveis. Akkurat det siste ble det likevel begrenset anledning til, flynatten er ikke så lang.

Jeg ble tatt imot på flyplassen med bokstavelig talt åpne armer. Hadde prøvd å holde det hemmelig så lenge som mulig, men en uke før røpet jeg det for Fatma. Ungene fikk det derimot som en stor overraskelse da jeg dukket opp. De ble veldig glade, ikke minst fordi jeg hadde med noen gaver til dem som de tydeligvis satte pris på.

  Salmah har fått gave!

is er godt

Så nå er jeg her på kjente steder; ikke så store forandringene. De har montert lys på veien inn til porten – solar. På selve byggefeltet er det liten aktivitet, de fleste av husene er i ferd med å gjøres ferdig, ingen nye er under bygging. Noen hus i nabolaget har blitt bygget ferdig, ellers er det ikke de helt store forandringene.

MamaRasha venter og venter. Kommer han ikke snart? Vil det skje mens jeg er her?

De sier det er kjølig – det går mot vinter. Kan ikke helt følge dem der. Om dagen har det vært oppe i +28oC, for meg er ikke det vinter. Men inne er det svalt og godt; folk tar på seg jakke eller genser. I dag morges var det lett regn og +21. Ingen vinterfølelse.

De største forandringene foregår ute på savannen, får nesten si dessverre. De ville dyrene har forsvunnet fullstendig – sikkert på grunn av alt bråket som anleggsarbeidet fører til. Bare noen ku- og geiteflokker er ennå i området. Det bygges moderne jernbane ved siden den gamle metersporete tvers over savannen. Kinesiske ingeniører peker og styrer. Alt utstyret er kinesisk, men arbeiderne er kenyanere. Det har vært en enorm framdrift, men om arbeidet er like bra, får fremtiden vise. Den koster også flesk, så jeg håper det ikke går med den nye som den gamle (som fortsatt er i bruk) at den ødelegges av mangel på vedlikehold og vognressurser. Den nye skal ha stor kapasitet og ha en helt annen hastighet enn den gamle (45kmt). Så får vi se?

  landingsplass for tog?
 

  det valses og velses

Folk hilser og sier det er hyggelig å se meg igjen. Det er bra å høre. I byen smiler og nikker de som kjenner meg igjen. Ungene er like nysgjerrige som før, men det er flere muzunguer i byen nå,; vi er ikke lenger en raritet, og bra er det.

  Når det har regnet, kommer blomstene fram.

Hva skjer i Kenya for tida?

Fra The STANDARD  MAI 2015

* En gruppe væpnede krigere sjokkerte folk som var i moskéen for å be et stykke utenfor Garissa. De stormet inn i moskéen og fortalte de tilstedeværende om al-Shabaabs ideologi, at regjeringen i Kenya gjorde en dårlig jobb ved å føre krig mot dem. De oppga også navn på spioner og forrædere i området. Så forsvant de inn i skogen.

* Et kor på 600 medlemmer vil åpne den katolske kirkens fest for beatifiseringen av søster Stefanie. Hun var italiensk og virket i Nyeri. Det vil bli sunget sanger i gikuyu, kiswahili og latin, men messen vil foregå på engelsk. Dette er et steg videre mot kanoniseringen. Mange viktige personer var tilstede ved begivenheten nå i pinsen.

* Kenya har ett av de dyreste “demokratiene” i Afrika. For det første ble det overført makt fra nasjonalforsamlingen til countyene  (fylkene) før disse var klare for dette. Dessuten førte det til mye frustrasjon i statsapparatet på grunn av forandringer, redusert politisk makt og inntekter. For det andre tar det kenyanske parlamentet 2% av statsbudsjettet mens det i andre land i Afrika tar 0,57% Et medlem av parlamentet mottar en månedslønn på 559 000Ksh ++ (= 70 000NOK) og påfører hver enkelt kenyaner en utgift på 550Ksh i året.

* Høyesterett i Kenya som fortsatt ikke har oppnådd full uavhengighet av regjeringen og har blitt nektet retten til å utnevne dommere. Nå ønsker Høyesterett å bygge ut i Nairobi sentrum, men oppdaget at tomten de eide var grabbet av en privatperson. De har nå kjempet i mange år for å få tomten tilbake, uten å få særlig støtte fra myndighetene. I dag holdes det berømte turistmarkedet “Maasai Marked” på plassen.

* Den populære tv-journalisten Jeff Koinange som har sine egne tv-program på KTN, ble forleden arrestert, men ble seinere satt fri mot en kausjon på 100 000Ksh (= 8000NOK). Han ble arrestert fordi han i et program hadde “fornærmet” et næringsselskap.

* Etiopiske troppestyrker trengte seg inn på kenyansk territorium for å sjekke beacon-markedet i grenseområdet oppe i Turkana. De forsvant etter ca. 13 timer. Det har imidlertid bakgrunn i en grensestrid mellom de to land, Kenya og Etiopia.

* Tre studenter fra Kenyatta universitetet er meldt savnet, og det fryktes at de har sluttet seg til ISIS i Syria eller al-Shabaab i Somalia. Familiene deres er i sjokk ifølge avisen.

* Likonifergen som forbinder Mombasa med Likonihalvøya (overfart på 10 minutter) har stadig tekniske problemer. Her forleden holdt en ferge med 1500 passasjerer på å drive til havs etter motorstopp. Heldigvis gikk det bra. Av de fire fergene er alltid en til reparasjon.

* President Kenyatta har nektet opposisjonsleder Raila Odinga og tidligere visepresident Kalonzo Mysioka pensjon med begrunnelsen av at han fortsatt er aktiv i politikken. Avisen spør: Lider regjeringen av railafobia?

Så alt er ved det gamle……

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg