Et dykk i en kenyansk avis

LEST I AVISEN (the Standard):

(IKKE I AVISEN, men Twitter) Journalist arrestert fordi han skrev kritisk artikkel om pengebruken i Isiolo – ett av Jubelees sterke byer. (Kalles også korrupsjon) Journalister protesterer på twitter. Mannen ble sluppet ut etter to dager (19.1)

Avisene kan ikke skrive om alt. De nye sikkerhetslovene har begrenset hva journalistene kan skrive om, bl.a. ikke om terrorangrep med bilder osv. Likevel kan du finne mye interessant å lese i avisene. The Standard er den nest største, men kanskje den mest kritiske avisa i Kenya. Lørdagsutgaven er på over 50 sider (derav 3 – 4 sider sport helt på slutten) og koster i gatesalg 60Ksh (ca. 5kr).

OVERSKRIFT Lørdag 17. januar 2015: JUBILEE UNVEILS NEW PARTY FOR 2017 POLLS

Bakgrunn: Det to store partikoalisjonene Jubilee og ODM sto mot hverandre ved valget i 2013. Jubilee vant flertallet i parlamentet. Det besto av to partier TNA og URP. Nå planlegger de å skape ett parti til valget i 2017.

En av redaktørene går inn for samtaler mellom ODM og Jubilee for å dempe motsetningene mellom blokkene særlig etter at Jubilee presset igjennom de nye sikkerhetslovene i parlamentet i desember 2014.

Omdiskutert prestisjeprosjekt. Mandag begynner sporleggingen av den nye standard sporvidde jernbanen mellom Nairobi og Mombasa. Ferdig om tre år?

Hvem er funnet død? ICC vitnet Meshack Yebel, eller en helt annen fyr (Hussein Yussuf)? Meshack Yebel skal være vitne i saken mot visepresident William Ruto som fortsatt har en sak gående mot seg i den Haag (ICC). Meshack Yebel er foreløpig forsvunnet.

Medlemmer av EACC kommisjonen (Kommisjonen for etikk og korrupsjon) stormet en politistasjon i Nakuru Countu som holdt en kvinne, Dorrcas Mugure, fengslet ulovlig i mer enn 24 timer uten lov og dom. Hun er beskyldt for å ha solgt tre stjålne kyr ulovlig og til for lav pris. Hun påstår selv det er hennes egne dyr. Mannen var imot salget, og det er muligens han som har meldt kona for forholdet. Han er imidlertid sportløst forsvunnet. EACC vil etterforske saken.

Matatu-operatører (matatu = småbuss med 14 pass) i det østlige Nairobi melder om økt press fra bander som Mungiki og Kamjesh. (Politiet er nå enerådende i å presse matatumannskapene for penger.) De opererer med priser fra Ksh50 til Ksh 200 (16NOK) daglig. Politiet sier de ikke kjenner til forholdet, men vil gå inn i saken.

En skole i Langata i Nairobi opplevde at skolelekeplassen ble okkupert av “landgrabbers” for kort stund tilbake. De gikk inn og laget mur rundt skolens lekeplass og hevdet at området var deres. Nå sier regjeringen klart fra at plassen tilhører skolen og har gitt landgrabberne frist til mandag med å fjerne muren.

To journalister ble skadet da de ville dekke en protestdemonstrasjon mot myndighetene fordi de handelsmenn ble nektet å sette opp sine boder i Madarakamarkedet i Makongeni. Thikapolitiet brukte tåregass mot journalistene og skøyt i lufta med skarpt for å spre de sinte handelsmennene. En politioffiser skal ha brølt: “Get out of here you people of the press. You are the ones who peddle falsehoods about us. We do not want you to be near as we deal with these people.”

Mange handelsfolk skal ha bli slått og skadet da politiet angrep dem med hunder og køller. Myndighetene sier de ikke har betalt for bodene, mens en talsperson for handelsfolka sier de har kvittering for at de har betalt. Thika MP Alice Ng’ang’a ble også tatt i den samme demonstrasjonen. Hun fordømmer politiet for deres brutalitet og ber leder for det nasjonale politiet, Samuel Arachi, å gå til straffetiltak mot politioffiserene.

Kvinner fra Transmara (Maasai maraområdet) demonstrerte mot anti-omskjæring etter å ha holdt to anti-omskjæringskvinner som gisler. De to kvinnene gikk inn i en landsby for å stoppe omskjæring blant unge kvinner. De ble holdt som gisler i rundt 8 timer av rasende lokale kvinner. Landsbykvinnene demonstrerte etterpå for retten til omskjæring av kvinner. Det er en del av deres kultur., hevdet de. De hevdet også at disse kvinnene tok penger fra dem i stedet for å melde dem til politiet.

I tillegg kan du lese om hvordan ikke omskårne kvinner får problemer og blir stigmatisert i visse deler av Kenya. En kvinne ble gift inn i en familie uten å være omskåret. Hun hadde motsatt seg det i sin egen familie. De andre kvinnene i mannens familie unngikk henne og hevdet hun brøt århundrers tradisjon. Det gikk så langt at de anklaget henne hvis avlingene sviktet eller sykdom rammet familien.

Omskjæring av kvinner FMG er svært omdiskutert i Kenya, men det er forbudt i dag.

 

Avisen har to vedlegg – ett om “Smart-Harvest” – tips om hvordan du kan bli en dyktig jordbruker; og et ungdomsmagasin EVE-woman. Det er interessant å lese hva som opptar folk her i Afrika. Avisene og fjernsyn er en kilde, men på facebook og twitter kommer du kanskje enda nærmere “sannheten”.  

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg