Nasjonaldagsfeiring i Afrika med ettervirkning

Jamhuri Day – 12.desember 2014 – Kenyas uavhengighetsdag.

Ikke et flagg å se. Ingen barn i fine drakter. Ingen voksne i sine drakter. Nokså tomt i grunnen. Butikkene er åpne som vanlig (ikke spør meg når de har stengt). Men det skal også være en liten fest her i boligfeltet i anledning dagen.

Dette er en viktig dag for landet – det var dagen da uhuru (frihet/ uavhengighet) ble en realitet i 1963. En av Jomo Kenyattas sønner, den yngste f. 1961, ble kalt Uhuru. At han seinere ble president i landet var mer en tilfeldighet.

Dagen blir alltid feiret med pomp og prakt på et stadion i Nairobi, med militærparade, oppvisninger og taler – ikke minst av presidenten selv. Han snakket mest om regjeringens positive politikk og et prosjekt i Kiberaslummen, men kom inn på sikkerhetssituasjonen og forsvarte regjeringens nye lover som han garanterte ikke tok friheten fra folk. Han var ikke nådig mot ICC. Han appellerte til kenyansk samhold mot ytre og indre fiender. Da han gikk over til å tale på kiswahili økte temperamentet, og også reaksjonen – både piping og klapping. Noen langvarig applaus var det ikke etter talen.

For noen dager siden kom nemlig nyheten som mange ventet på: Det blir foreløpig ikke reist noen sak mot president Uhuru Kenyatta i den Haag. Årsak: Mangel på bevis. Virkelig årsak: Den kenyanske staten har ikke villet samarbeide ned ICCs aktorat om å skaffe bevis, særlig etter at Kenyatta selv ble president. Mange vitner har trukket seg etter press og trakassering – eller de vil ikke vitne mot sin egen president, flere har dødd på mystisk vis osv. President Uhuru Kenyatta uttrykte stor glede over meldingen. I gatene ble det feiret, mange politikere uttalte seg svært så positivt. Opposisjonen har ikke sagt så mye. Ingen har vært spesielt glade i ICC. Media har stort sett bare referert.

Årsaken til ICC saken mot Kenyatta er at han samarbeidet med Mundiki omkring drap og myrderier i Rift-Valley i 2008 etter valget i 2007. Dette har det selvfølgelig vært vanskelig å bevise. Det kenyanske myndigheter ikke har opplyst noe om, er at hvis det dukker opp nye bevis, vil saken bli gjenopptatt ifølge ICC.

Kenyatta selv har uttalt at ICC er vestens måte å stoppe utviklingen i Afrika. En afrikansk delegasjon som besøkte ICC i Haag krevde at ingen sittende presidenter skulle trekkes inn for ICC. Dette er helt horribelt, antallet korrupte og skrupuløse presidenter rundt om i Afrika har ikke blitt færre med årene. Kenyatta og likesinnede bør holde en lavere profil i forhold til vesten enn det de har gjort til nå. Vesten er fortsatt den største bidragsyteren i Afrika. Bortsett fra å bygge veier og jernbaner, gjør kineserne lite for å utvikle Afrika.

Et annet forhold er at visepresident Ruto fortsatt har sin sak i Haag. President Kenyatta har lovet å støtte ham, men hvor mye hjelp det er i det, vet man ikke ennå. Det er fortsatt stort press på ICC fra kenyanske myndigheter for å få sakene mot Ruto og journalisten Sang stoppet, men siste nytt er at aktoratet har forsikret om at saken mot Ruto vil gå sin gang fordi bevisene finnes.

For noen dager siden hadde kanalen Al Jazira en reportasje om det kenyanske sikkerhetspolitiet og deres metoder. En muslims radikal i Mombasa gikk for et halvt år siden ut med et budskap som ikke falt helt i god jord hos myndighetene. Han påsto selv at han ga seg selv sin egen dødsstraff. Kort tid etter ble han skutt på gaten i Mombasa, og i programmet påsto en politimann at det var han som utførte drapet. Andre politimenn fortalte at de også utførte drap; en påsto han hadde drept over 50 personer. Da politimennene ble spurt hvem som ga ordre til drapene, svarte de fra høyere hold, det vil si det nasjonale sikkerhetsråd der presidenten og visepresidenten sitter. I tidligere president Mois tid var dette politiet Moi måtte stole på for å beholde makten. Moi er for lengst ute av politikken, men det ser ut som om denne utviklingen bare fortsetter. Kanskje det blir neste anklagepunkt mot Kenyatta i ICC. Det var kanskje ikke så rart at Al Jazira forsvant fra skjermen i går….. (men er tilbake nå). Regjeringen avviste selvfølgelig blankt at det var slike dødsskvadroner, og beskyldte AL Jazira for å samarbeide med terroristene.

BBC World bringer også av og til kritiske reportasjer fra Afrika, også fra Kenya. Ofte er det disse utenlandske kanalene som bringer nyhetene før de kommer i kenyansk media. Ofte sitter en igjen med mange spørsmålstegn etter slike reportasjer, som igjen gir grunn til mange spekulasjoner på sosiale media som Twitter og Facebook.

the Standards førsteside for noen dager siden.

Forleden vedtok parlamentet nye tilleggslover til Grunnloven (som Kenyatta nevnte i talen sin) som gjør det enklere å arrestere folk som er mistenkt for terrorisme. Dette har skapt en storm hos opposisjonen som mener denne loven er et angrep på Grunnloven og et skritt i gal retning.I følge grunnloven må slike tillegg til Grunnloven vedtas tre ganger. Tredje gang var 18. desember. Da hadde ni ambasadører, derav den amerikanske,  skrevet brev til parlamentet og advart mot loven. Det var tydelig en sak som satte sinnene i kok. Noen demonstrerte i gatene. Andre ville okkupere parlamentet. Derfor var tilhørergalleriet stengt. Til og med senatorene fra opposisjonen ble hindret i å komme inn i parlamentet. Selve møtet ble et eneste kaos. Opposisjonen laget masse bråk., kastet papir ol. Hverken speaker eller andre kom skikkelig til orde. Det hele ble overført på tv, så hele Kenya så dette. Tilslutt tvang speakeren fysisk beskyttet av flertallet, Jubelee, loven igjennom. Mange lurte etterpå hva de hadde vedtatt. Speakeren burde ha avlyst hele møtet. Om kvelden hadde Steve Koinange invitert lederen for majoriteten, Duale, og minoriteten til diskusjon om loven på KTN-tv.. Det ble en interessant debatt som avslørte majoritetens mangel på kunnskap om hvordan et demokrati fungerer. Neste dag undertegnet Kenyatta loven, og karakteriserte møtet dagen i forveien som en seier for Al-Shabab. Så fra nå av blir all kommunikasjon mellom Verden og Kenya styrt (og derfor avlyttet/avlest) gjennom et “kommandosenter” i Nairobi. Mange hevder at dette setter Kenya tilbake til tiden da KANU var det eneste partiet i Kenya. Usikkerheten hva dette vil føre til blant folk flest og for det frie ord i pressen, er stor. Politiet i Kenya er ikke kjent for å være det hyggeligste. Leser akkurat nå boka “Never Say Die” som forteller nettopp dette – om en advokat som ble holdt i “varetekt” i tre år uten lov og dom.

Et forhold som er vanskelig er at det ser ut til at myndighetene forsøker å stigmatisere muslimene i landet. Det gjør at forholdet mellom kyst og innland nå er svært dårlig, og at det pågår en radikaliseringsbølge blant unge muslimer. Interessant å lese et avisinnlegg der en eldre muslim fortalte at da han vokste opp hadde ingen hørt ordet toleranse. Det var bare det at kristne og muslimer bodde ved siden av hverandre i fred og fordragelighet.

Dere har sikkert fått mange bilder av Kenya ettersom jeg har berørt forskjellige temaer. Politisk er jo landet absolutt på ville veier under Kenyatta. Han oppnår ingen nasjonal begeistring hvis han fortsetter som han gjør. Han har ikke peiling på hva et reelt demokrati er eller at i et demokrati må det være idéutveksling og kritikk. Derfor får han ingen “støtte” fra meg (om det spiller noen rolle). Men han har mange tilhengere, men det er først og fremst blant en stamme og sine personlige tilhengere i den politiske alliansen som kalles “Jubelee”. Derfor er jeg veldig spent på hva utviklingen under Kenyatta vil føre til.

Økonomisk er landet på vei oppover. Middelklassen og utdanningsnivået øker. Det siste er svært så positivt. Kenya er likevel ett av de landene i Afrika som har størst akademisk lekkasje til vesten.

Menneskelig har jeg mine tvil. Jeg har lært en del mennesker å kjenne, noe som har vært veldig positivt. Men menneskene er redde for hverandre – ikke minst hvis det kommer til en krise hvor plutselig stamme står mot stamme. Ligner litt på situasjonen i det gamle Jugoslavia. Derfor har ikke vi så mange “venner” i vårt miljø.

Kenya er et spennende land, vakler litt framover, tar noen steg tilbake (som nå). Landet er afrikansk vakkert og variert med høye fjell (Mt. Kenya 5199 moh) og sletteområder, Rift Valley, ørken, vakre kystområder med kritthvit sand; med et klima som til tider er tørt, men ikke for varmt i høyden; og med et dyreliv som overgår de fleste andre land i Afrika. Dessverre er det også truet.


 

Festen her i nabolaget var hyggelig den…….. (Det ble litt kjølig utover kvelden så jeg tok på genser. Da jeg kom hjem så jeg at utetemperaturen fortsatt var +20, så du blir litt bortskjemt…)

 

Alt som skrives og sendes ut av Kenya blir nå “sensurert” av sikkerhetsgrunner. God lesning

3 kommentarer
    1. Ja, det er ikke så lett å forstå seg på Afrika. Mange kontraster både tror jeg og virker det som. Men, når sant skal sies, så forstår jeg meg ikke helt på hva jeg selv surrer med. Så da er det kanskje ikke så rart…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg