Naboer på savannen: Apene

Bavianer elsker blomster, men ikke på samme måte som vi!

Ikke alle naboer er like vel ansett. Apekattene er av dem (ved siden av hyener og løver og sånn som har oss på menyen). Kanskje årsaken er at de er for menneskelige? Har møtt bavianer noen ganger på savannen. De er nysgjerrige, men jeg vil helst ha dem på avstand. Det har heldigvis skjedd.

En gang da vi var på besøk i Nairobi National Walk, gikk en bavianhan til angrep på Salmah fordi hun hadde en vannflaske i hånda. Bavianene angriper alltid det svakeste leddet, barn og kvinner. Heldigvis hadde også Buda en vannlaske i hånda. Den kylte Buda i bavianens hode, så den forsvant i retning en gruppe kvinner. Vi hørte hyl og skrik, men ingen ble visstnok skadet. Viltvokterne hevdet at bavianene er ufarlige, derfor gikk de løse i parken, men det var en skremmende opplevelse. Bavianens tenner ser ikke innbydende ut.

klatretrening må til

  Denne møtte jeg på savannen. Keep off, sa han

Bavianen er en av de vanligste apeartene i Kenya. Den er først og fremst planteeter, men dreper også mindre pattedyr som babyantilope og hare. Det er et flokkdyr, du kan møte dem i store flokker. Hold vinduer og dører lukket. Det har hendt de har gått til angrep på dyrket mark og ødelagt avlinger. Derfor er det noen som jakter på dem for å beskytte avlingene.

bavianmat….

Vervet monkey eller visstnok marekatt på norsk, er mye mindre enn bavianen og atskillig fredeligere. De er også ganske vanlige, men jeg har ikke sett dem på savannen her, men derimot noen kilometer unna i Nairobi Nat. Park. De holder seg ofte i nærheten av mennesker, og kan bli ganske tamme og tillitsfulle. Det er også de som raider telt, åper glidelåder og griser til.

mor og barn

i flokk og følge

  to må man være

mat fra en vaktmann er trygt og godt

De mest truete apeartene, gorilla og sjimpanse, fins ikke i Kenya, men det fins et sanctuary oppe på Laikipiasletta som heter Sweetwater Sancuary, Ol Peteja. De har sjimpanser. Der tilbrakte tidligere direktør i dyreparken, Edvard Moseid, noen pensjonistår.

Ellers fins det andre apearter. Ute ved kysten er den blå apen eller Sykes monkey vanlig, observerte mange av dem da vi var der. I Kagamega forest observerte vi rødhaleapen som skal være svært sjelden.

  blå ape

  blå ape

  rødhaleape i Kakamegaskogen

En litt morsom episode: Vi besøkte Arusha National Park i Tanzania for noen år siden. I en skråning opp under Mt Meru observerte vi et tre med mange hvite flekker. Det var ikke mulig å se hva det var for slags fugler som holdt til i det treet. Jeg rettet telelinsen mot treet, og vel hjemme kunne vi se det var en flokk colobusaper som hadde inntatt treet. Det er aper som er ganske sky, og holder seg høyt oppe i trærne.

Colubusaper i tre på avstand.

Spennende nabolag

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg