Naboene våre på savannen: Gnu

Underlig skapning denne ganske store antilopen med det litt spesielle utseendet: Stor forpart og liten bakpart med ganske truende horn – som både hanndyr og hunndyr har, men hanndyrenes horn er større. De er vanlige på “min” savanne, oftest i små flokker, men ofte ser du ensomme hanner gå for seg selv og beite.


På engelsk heter gnuen “wildebeest”, men navnet gnu brukes også. “Nyombu” heter den på kiswahili. Navnet gnu er et onomatopoetikon – det etteraper lyden dyret lager når fare truer eller hannen lokker til seg kjærester. Har hørt denne gryntelyden mange ganger når jeg har vandret rundt på savannen.

   Hva gjør jeg da? Stikker av? Dyret er større enn ei ku (kan veie opp imot 300kg) og har store, spisse horn. Har sett på tv at gnu tar gepard på hornet. Nei, jeg har valgt å gå utenom eller bare skiftet kurs så jeg ikke går rett mot dem. Er de en flokk, løper de ofte vekk et stykke. Er de enkeltdyr, blir de rett og slett bare stående og glo, eller rusler vekk noen meter. Har aldri opplevd at gnuene har oppført seg truende på noen som helst måte.

Gnuen er en gresseter. Den er oftest å se på de store savannene. Den er blitt kjent for at den flytter seg etter der det regner, der hvor gresset er grønnest og saftigst. Derav oppstår migrasjonene der gnuene (som regel sammen med sebraene) flytter seg fra beiteområde til beiteområde. Mest berømt er de enorme flokkene av gnu og sebra som vandrer til og fra Maasai Mara/Serengeti-området. Det skal være bort imot 2 millioner av dem i dette området. Det er mye mat for løver og krokodiller og andre kjøttetere som venter på dem når de kommer vandrende.

  En interessant ting med gnuen er at de har “synkronisert” kalvefødslene. Kalvene blir født omtrent samtidig. De lærer seg rask å gå og løpe og følger tidlig flokken på sin vandring. Det er faktisk en fordel i forhold til kjøtteterne, som får mer å spise, men likevel mener man at flere kalver overlever på denne måten. Ingen tvil om at gnuene står høyt oppe på løvenes spiseseddel. Menneskene driver også noen steder ulovlig jakt på gnu.

  Vanligvis ser en ofte sebraer beite sammen med gnuene. De utfyller hverandre på beitemarkene. Det hevdes at gnuene søker sammen med sebraene for at sebraene har mer vett enn dem. Dette er vel mer en myte, men jeg har sett hvordan noen sebraer lett rundlurte en løvinne.

  Her på savannen er gnuen det dyret du oftest møter ved siden av thomsongasellen. Det er veldig hyggelig. Noen ganger er det en enslig han; andre ganger en liten flokk eller til og med ganske store flokker på en 25 – 30 dyr. En opplevelse er det uansett. Drar man til Serengeti og Maasai Mara er sjansen for å se de store flokkene svært store. Høydepunktet for mange er flokkenes kryssing av Maraelva der tusenvis av gnu, sebra og gaseller kaster seg uti elva for å komme over elva så raskt som mulig .- til underholdning (og mat) for krokodiller, løver – samt turister med kameraet klart.

 
 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg