SENSUR

 

Nytt år –  og SENSUR    

Det nye året startet to timer før i Kenya. Ikke det – vi så på nyhetene at de var for lengst kommet i det nye året i New Zealand og Australia. Det ble en stille og fredelig åpning av det nye året. Ikke en rakett å se (forbud pga faren for terroranslag), bare latteren fra vårt lille selskap i hagen til en nabo. Barbequing og litt vin og mineralvann – det var alt – og mye latter. Telefon til Norge for å høre at alt var i orden der – det var det bortsett fra regn og vind. Talen til president Kenyatta ved midnatt var kjedelig så den var det ingen som gadd høre på. Ikke gikk vi seint hjem heller. 

 

Og hva skrev avisene om på den første dagen i året? Eksamensresultatene ved KCPE eksamen for 8.klassingene ved alle landets “primary schools”. De ble offentliggjort på selveste nyttårsaften! De tre flinkeste i landet kom på førstesidene i hovedstadsavisene bl.a. “the Standard”.. Dessuten en liste over de “countiene” som kom best og dårligst ut og liste over de beste elevene i hvert “county”. Dessuten var avisene fylt av bilder av lykkelige elever, lærere og foreldre. En overskrift i the Standard fortalte oss at det var de private skolene som hadde alle de 10 beste kandidatene i landet og at de private skolene stort sett dominerte over de offentlige skolene. I de siste er det ikke uvanlig med 50 eller flere elever i klassene. En annen at jentene hadde 7 av de 10 beste plasseringene og at jentene derfor “overstrålte” guttene og at forholdet mellom gutter og jenter som går opp til eksamen er nesten 50-50. På den andre siden fortalte avisen meg at hele 1576 elever ikke fikk eksamen på grunn av juks, og det var dobbelt så mange som året før. Men ellers ble ikke “taperproblematikken” ofret en bokstav. Standard satte av de 12 første sidene i avisen til å formidle skoleresultatene.   Disse elevene har nok en stund til eksamen. 

Hva disse resultatene virkelig betyr er at de åpner adgang til “secundary school” og videre utdanning, men det kan være flere skjær i sjøen før en kommer så langt. For det første har ingen rett til videregående studier. Viktig er å få studielån eller støtte til utdannelsen. Mange har ikke muligheten til dette. Enkelte organisasjoner prøver å hjelpe ungdom under utdannelse og gir stipender til mange unge for at de kan fortsette skolegangen. En av disse er Aid in action som har et viktig prosjekt i Kambaland her i Kenya. Her har en prøvd å hjelpe alle med poeng nok til å gå videregående skole, til å gjøre det. En av disse ble i fjor beste elev på sin skole.

 

Naboen inviterte meg inn her forleden dag. Han hadde bl.a besøk av sin søster og hennes boyfriend og amerikanerne var også der. Interessant ikke minst fordi søsteren var jurist og underviste i jus ved ett eller annet universitet i Nairobi. Hun kunne sette ord på mye av det som “plaget” kenyanerne for tida, og fortalte at på hennes fakultet var 80% av jentene av de beste, mens gutta stort sett var benkevarmere. Det er en utvikling vi ser i mange land også her i Norge.


“Å kjøre om natten, det er fali det”. Politi- og trafikkmyndighetene la i julen ned  forbud mot at busser og matatuer fikk kjøre etter kl. 1800. Bakgrunnen var at to busser kolliderte og 18 mennesker ble drept. I 2013 ble ca. 3200 drept i trafikken – (mot 191 i Norge). At dette har ført til kaos i juletrafikken, er helt sikkert – kanskje særlig mellom Mombasa og Nairobi. “Hele” Nairobi drar til kysten i julefeiringa og strendene er overfylte med glade turister fra Nairobiområdet. Så hvordan kommer de seg hjem? Jernbanen er ikke noe alternativ – her forleden var toget nesten 7 timer forsinket?.. og kapasiteten er elendig. Bussene må klare støyten – om dagen. De har anlagt sak mot trafikkmyndighetene. Jeg tror nok det er andre ting i trafikken som er viktigere å ta tak i enn dette, for eksempel fylla! Politiet har begynt å bruke blåseapparatene igjen.

Noe annet som også blir diskutert i media, er utnevnelsen av Francis Mathaura til leder for et stort utbyggingsprosjekt. Hovedinnvendingen var at han var for gammel; ungdommen måtte få slippe til. At han var kabinettsekretær under president Kibaki og en av hovedmennene bak Kenyas største korrupsjonsskandale, Anglo-Leasingskandalen og at han også sto tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten av ICC (saken ble frafalt fordi to viktige vitner døde) er ikke temaer i det hele tatt i debatten om utnevnelsen.  Dette er Kenya!

 

Fint med en tur på savannen igjen??. 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg