Et nytt diktatur i Afrika?

Kenya ? ett nytt diktatur? 

 

Situasjonen i Kenya har blitt vanskeligere etter at Parlamentet vedtok de to nye lovene om mediavirksomheten i landet. En kommentator i ?Standard on saturday?, Barrack Muluka, sa det så sterkt (7/12) som ?President Uhuru Kenyatta?s first eight months in power will go down in history as the  age in which freedom was for the third time officially killed in Kenya?. Daily Nation gikk ut med overskriften ?Killing freedom? og kjørte det ut foran nyheten om Mandelas død. Journalister og mediahus kan bli straffet med enorme bøter hvis de blir funnet skyldige i brudd på denne loven. Hensikten med lovene er klar: Å stille kritikken som er blitt rettet mot myndighetene etter valget. I parlamentet er opposisjonen, ODM, blitt kneblet. Utenfor parlamentet raser Raila Odinga, leder for ODM, men godtar likevel situasjonen.

 

Presidenten selv bagatelliserte selv virkningen av loven og påsto at den ikke ville bli brukt i utrengsmål. Han latterliggjorde en stor pressedemonstrasjon der journalister over hele landet gikk ut i gatene med klisterlapper foran munnen i protest mot den nye loven. Han sa på et møte foran en stor forsamling tilhengere: Hva bruker man aviser til? Å pakke inn kjøtt og fisk i butikkene!

 

Trolig var det hendelsene etter angrepet på Westgate Mall som var årsaken til lovene. En journalist, Mohammed Ali, lagde en times dokumentar på kanalen KTN, som eies av Standardgruppen, om hendelsene der og andre steder i Kenya. Ikke minst ble politiet og sikkerhetsmyndighetene kritisert for håndteringen av situasjonen ved bl.a. å ?ta ut fra? butikkene store mengder varer og å bruke 4 døgn på å uskadeliggjøre 4 terrorister. Den kommisjonen som president Kenyatta lovet å sette ned, er aldri blitt nedsatt. (Mohammed Ali har det med å lage kritiske program bl.a. om en helikopterstyrt utenfor Nairobi der en populær politiker og presidentkandidat samt et vitne mot Kenyatta i Haag ble drept. Han har som regel reist ut av Kenya, bl.a. til Norge i tida etter programmene ble sendt.)

 

Kenyatta har store ting på gang. En moderne jernbanelinje som skal binde havnebyen Mombasa til Uganda, Rwanda og Sør-Sudan er prosjektert og skal bygges av et kinesisk firma og ferdigstilles i 2017. Flyplassen i Nairobi, Jomo Kenyattas International Airport (som delvis brant i år) skal bygges ut til å betjene 20 millioner passasjerer i året. Kenyas svar på Silicon Valley skal bygges på Konza, ca. 40 km sør for Nairobi, men her avventer mange investorer på resultatet av ICC domstolen i Haag. Kenyatta ønsker en nasjonal begeistring for disse prosjektene ? det nye Kenya skal skapes. Men for å få  denne nasjonale begeistringen må ikke pressen være kritisk, men konstruktiv og bejaende.

 

Har ingen særlig følelse av at kenyansk presse har fått særlig støtte utenifra. Hva sier norsk presse og media til denne utviklingen?

 

 

Kildene er stort sett kenyanske TV og aviser, Daily Nation og Standard.

 

Bjørn O Isachsen

Pt. Kenya


 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg