Advent i Afrika

Desember og fortsatt regntid.

 

Men det trengs – regn altså. Når det er så lange tørketider som her, er det mye som skal bløtes opp. Men nå begynner det å bli grønt og fint de fleste stedene, bare ikke midt på plenen vår. Men du verden som det blomstrer og spirer rundt forbi. Hører det stormer i gamlelandet!

 

Så seint som i går var vi på tur i regnvær. Var en tur på kenyanske mudderveier til Konza i den blå Toyota varebilen. Buda (kjælenavnet til Mae) kommer fram over alt, der det er vei og der det ikke er vei. Vi kjørte gjennom et beiteområde hvor det luktet sterkt ku. Kyr så vi ikke, derimot støtte vi på en flokk giraffer som så vidt lot oss slippe fram. Store områder her er eid av store farmer på mange tusen acres. En av gårdene ble gitt av president Moi til en politisk medløper. Slikt er ganske vanlig i dette landet.

 

Litt seinere måtte Fatma ut og redde ei geit som hadde satt seg fast i søla. Det gikk for så vidt greit i øs pøs regn, men geita var så utmattet at den ikke orket å reise seg. Bilde på fb). Håper det gikk bra med den. Fatma fortalte at troen på trolldomskraft er så stor blant kambaene, at de ikke vil hjelpe dyr eller mennesker i nød fordi de tror det kan ramme dem seinere. På slutten av eksedisjonen kom vi til et sted hvor det var to svære vanndammer vi måtte igjennom. Ville vi bli u-båt eller ikke.? Vi prøvde, og det gikk bra, men det var litt skummelt når vannet vasket omkring døra. Det var likevel skumlere på Mombasa Highway der tungtrafikken tordnet av gåre og stadig skapte situasjoner som kunne ha ført til kollisjoner. Vel hjemme kunne vi dessverre bare konstatere at her hadde det ikke kommet en dråpe.


 

Vannproduksjonen går greit. Det er ikke så mye å tjene på den. De har flyttet produksjonen til et privathus etter at de oppdaget at gårdeieren der de holdt til, stjal vann fra tanken deres. Nå får de iallfall være i fred. Alle de som bor i nærheten av oss kjøper vann av oss, Taqupiz water. Har nå lært at på kiswahili heter reint vann: Safi maji!

 

Sist lørdag var det julemarked på den svenske skolen her i Nairobi. Fikk ikke mye julestemning av det, nei, men fikk iallfall smakt noen vafler og noen danske eplekaker ? og snakket litt norsk.

 

Ellers går livet sin vante gang. Salmah har sommerferie og leker med barna omkring eller ser på tegnefilmer. Hun elsker historien om Svanesjøen (med Tsjaikovskijs musikk) som vi har på dvd. Kanskje litt overaskende når en befinner seg i Afrika. Prøver å få en tur hver dag i nabolaget eller på savannen. Foreløpig er det ikke så mange dyr å se, men det kommer seg vel etter hvert. Vi kjørte med bil over savannen for en uke siden og fikk sett en del, særlig giraff, så vi håper de kommer en tur bort til oss snart 🙂 Ellers observerte jeg en flokk med lovebirds 🙂

Den politiske situasjonen er fortsatt spent. ICC i Haag er det store spøkelset. Men det er mye annet som er skjørt her i dette landet ? ikke minst ?tribolismen? (stammemotsetningene). Politiet er iallfall ikke til å stole på. Akkurat nå er pressefriheten under angrep både fra president Uhuru og nasjonalforsamlingen. Media er meget opprømt over forslaget til ny medialov som gir utrolig strenge straffer for kritikk av regjeringsapparatet. Det gjør at media akkurat i dag er på sitt mest engasjerte. Men myndighetene vil også kontrollerte nettet og straffe folk som kritiserer myndighetene. Kanskje det jeg skriver, blir lest??. 

 

Presidenten har dessuten gått til angrep på Høyesterettsdommere og vil ha dem etterforsket av et tribunal. Dette har Høyesterett motsatt seg. De mener det er et direkte angrep på den høyeste rettsinstansen i landet.

 

På den andre siden er president Kenyatta svært opptatt av at landet skal utvikle seg videre. To store prosjekter er på beddingen: Den store jernbaneutbyggingen til Mombasa og Uganda ? et enormt prosjekt som kineserne vil ta seg av. Dessuten er utbyggingen av hovedflyplassen i Nairobi, et prosjekt som har stor prestisje. Den nye flyplassen, som delvis brant nå i august, skal betjene 20 mill pass. i året og en stor godsmengde. Begge disse prosjektene koster flesk, men ingen er i tvil om at de vil tjene landet. Kenyatta er ogå opptatt av den digitale revolusjonen og vil at landet skal digitaliseres så fort som mulig (selv om han måtte gi opp prosjektet laptop til alle førsteklassinger.)

 

Det er de som i spøk hevder at president Uhuru Kenyatta vil innføre ?det digitale eneveldet?!

 

Nyheten om Mandelas død er tatt imot med stor sorg i Afrika. Alle hyller ham, men ingen følger hans vei…

 

Bjørn O

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg