Westgate – Noen tanker om et angrep

 

Westgate – Noen tanker om et angrep

 

Verden har blitt rystet av en ny hevnaksjon. Denne gangen var det Kenya sin tur. Det var bare 14 år siden sist da den amerikanske ambassade i Nairobi ble angrepet av Sadam-bin-Ladens folk. Over 200 mennesker ble drept. Fullt så mange har ikke mistet livet denne gang, men likevel – det er minst 70 liv for mye. Vi har ikke helt fått vite hvem som sto bak dette brutale angrepet på et varemagasin i Nairobi, men organisasjonen Al-Shabab har påtatt seg skylden for angrepet. Ryktene går om at “The White lady” – enken etter en av tunnellbaneterroristene i London – skulle være med.

Dette var en hevnaksjon for at kenyanske soldater i 2011 gikk inn i Somalia for å bli kvitt en plagsom organisasjon en gang for alle. Det har de tydeligvis ikke klart. Hvor de har sine treningsleire, vites ikke. Selv områder i Øst-Kenya er blitt nevnt som øvelsesområder for Al-Shabab. Kenyanske myndigheter har ikke full kontroll i eget land. Uansett – en konsekvens er at alle somaliere i Kenya går en tøff framtid i møte. Dette vil også ramme mange muslimer (14% av befolkningen) trass i at muslimske ledere gikk tidlig ut og erklærte at det som hadde skjedd hadde ingenting med islam å gjøre.

Det som er ille at dette angrepet først og fremst var rettet mot uskyldige – familier med barn som det var mange av i Westgate Mall denne lørdagen i september. Det var arrangementer rettet mot barn som skulle være i bygningen da skuddene smalt. Det er uforståelig kynisme som ligger bak hele angrepet. Uskyldige skulle rammes for å skape frykt. Turismen – Kenyas økonomiske basis skulle rammes.

Afrika er langt unna – tror vi. Jeg som har familie i Kenya har blitt indirekte rammet ved den frykten familien nå kjenner. Likevel – på en bussholdeplass her i Kristiansand kom jeg i prat med en ung kvinne som jeg visste var fra Kenya. Jeg nevnte massakren for henne – og plutselig bryter hun ut – de drepte to av mine slektninger.

Det som skjer i hele Verden angår også oss.

1 kommentar
  1. Tack för ditt personliga och konkreta exempel att “långt borta” samtidigt är “nära”.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg