GRONINGEN – en reise verdt

 GRONINGEN – EN REISE VERDT

 

Kanskje du aldri har hørt om Groningen. Det er ikke den mest kjente byen i Nederland akkurat. Selv så jeg den på avstand på biltur i Europa med kone og unger hvor vi hastet sørover gjennom Nederland på vei til Bretagne. Byen ligger langt i nord, er vel en slags hovedstad i denne delen av Nederland. Ikke sjelden så vi skilt med ordet noord… Byen har en anstendig alder – en regner med at byen har eksistert i over 1000 år.


 Så hvorfor Groningen? I 2012 fikk Søgne Bygdekor ny dirigent, Marianne Laukvik. Vi hadde på mange måter flaks, fordi formann Marit samme år fikk en ny hollandsk kollega, og han flyttet sammen med Marianne til Norge. Han kunne anbefale Marianne som dirigent for koret. Kjemien var i orden, og Marianne ble vår nye dirigent. Marianne hadde lyst til å ta oss med til byen hun hadde bodd i i 13 år. Vi skulle til og med synge – men ikke ha en offentlig konsert. Koret tente på ideen, selv om det til slutt bare var 20 som reiste. Utrolig fint å reise med folk vet hvor de viktige stedene er. Det skulle vise seg å være en stor fordel.


Reisen ned gikk smertefritt. Fly fra Kjevik til Schipol, tog derfra til Groningen – nesten ikke stopp. Likevel var togturen ganske slitsom. Litt over 2 timer på et overfylt tog uten sjanse til å strekke på bein og armer – fredag ettermiddag (til og med den 13.). Nederlandske tog er moderne, men temmelig spartanske. Du sitter kne mot kne uten sjanse til å regulere stolen. I 2. etasje var den ingen bagasjehyller, bagasjen måtte du dytte inn mellom setene. Det minst morsomme var at de få toalettene var av typen vi sluttet med for 20 år siden (minst) – driten rett ut i skinnegangen! Men fort gikk det! På veien hjem var det på langt nær så fullt, og derfor langt mer behagelig 🙂

Vårt første møte med Groningen var behagelig, men også litt uvant. Å være oppmerksom på syklistene som svermet over alt var noe nytt. I denne byen er det nemlig 50 000 studenter = syklister i tilleg til alle de andre som sykler, og det merkes. Ingen tvil om hvem som var sjefene i trafikken. Det var i grunnen ikke så mange bilder å se i selve bykjernen. Alt er jo så konsentrert – det er ikke nødvendig å bruke bil. Like utenfor sentrum lå det flere store parkeringshus – noen var av de mer spektakulære.

Byen er ellers preget av å være universitetsby. Det er kafeer og restauranter over alt. Vi besøkte mange av dem, både fra Europa (spansk) , Asia (indonesisk) og Afrika (marokkansk). Det var i grunnen bare en hollandsk restaurant vi savnet.

Til gjengjeld fikk vi besøke en ostebutikk med mange smaksprøver (nederlandsk ost er god) og en pub der vi fikk smake på diverse varianter av sjenever (ikke så godt!!, men ikke alle er enige i det) Vårt vertskap fortalte om mange av de nederlandske tradisjonene. Likevel: Kanskje den opplevelsen som gjorde sterkest inntrykk var den marokkanske restauranten der vertskapet svarte på vår spede sang med musikk og magedans av kona til verten!! Dessuten var maten utrolig god!

 

Apropos sang – vi hadde ikke planlagt noen spesiell konsert, men sang litt på de stedene vi besøkte. På den første restauranten (Cervantes) ble vi “truet” med utkastelse – det var tydelig noen som ikke likte å bli forstyrret i maten. Det andre stedet vi sang, de Beurs, gjennomførte vi en hel konsert, men der hadde vi allerede supportere som hadde kommet lange veier for å høre oss (hrmm) – stor applaus. Likevel, den litt spesielle opplevelsen hadde vi på den store markedsplassen der vi startet å synge uten en eneste tilhører – etter to sanger hadde vi 25. Det var gøy!!

 

Ellers benyttet i alle fall jeg tiden til å vandre rundt i denne gamle byen med sine trange gater, en omkringliggende kanal med husbåter, pannekakebåt og roing og sjarmerende bygninger. Dessverre ble deler av sentrum rundt markedet ødelagt under 2.Verdenskrig etter 3 dagers harde kamper. Det er mye å se på som er litt annerledes – og ofte sjarmerende og hollandsk.

 

Vil nevne en ting som en skal være oppmerksom på når en reiser utenfor Amsterdam. Kredittkortene våre gjelder ikke lenger!  Bare nederlendernes egne kort gjelder (og de gjelder i Norge også). Du må ta ut penger fra minibank for å handle i butikkene, kjøpe billett til toget osv. Der fikk vi oss en overraskelse, men det gikk bra.

Å komme ut fra den hjemmelige peiskrok kan være nyttig og gøy selv om det bare er til det nokså nærliggende Groningen nord i Nederland. Det kan gi noen nye perspektiver på livet – kanskje ting kan gjøres annerledes – både hjemme hos deg selv, eller i Norge også. Takk for en hyggelig tur!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg