Den israelske muren
Ville de tre vise menn komme frem til Betlehem i dag?
Selv om vi er kanskje litt skeptisk til julefortellingen i dag, ville vi i i alle fall ikke tvile på om at de tre vise menn ville nå fram til Betlehem for ca. 2000 år siden. Da var veiene åpne for hvem som helst, og de var beskyttet av romerske soldater slik at folk kunne ta seg frem hvor det skule være – i alle fall innenfor det nokså nyopprettede Romerriket, som jo mer eller mindre kom til å bestå i nærmere 500 år til.
Romernes Hadrian Wall delte England, men hindret ikke skotter å trenge sørover…
Det underlige er at nettopp Midt-Østen er blitt ett av de vanskeligste områdene å reise i fra land til land – delvis fordi her møtes tre store verdensreligioner: Jødedommen, kristendommen og islam. De har til og med felles røtter i historien om Abraham. Jeg vil ikke påstå at disse tre religionene er årsakene til at det er vanskelig å ta seg fram i området. Det har vel heller med maktpolitikk å gjøre – hvor religionene brukes for det de er verdt. Den arabiske verden følte nok at staten Israel ble tredd nedover hodet på dem da den ble opprettet i 1949 av FN. Derfor ble det krig. Seinere har motsetningene vært der og til tider eskalert i kriger som 6-dagerskrigen og Yom-Kippurkrigen. I tillegg har motsetningene innen den islamske verden kommet tydeligere fram gjennom den shiamuslimske staten Iran og den sunnimuslimske staten Saudi-Arabia, som også har de helligste steder innen islam innenfor sine grenser. Her er det sterke maktinteresser til stede. Noen kaller Iran for «ondskapens rike», noe Per Sandberg kraftig dementerte da han kom hjem fra en reise der for en liten stund tilbake.
Den kinesiske muren hindret ikke Kina å bli erobret flere ganger fra nord.
Da FN ble dannet i 1945, var jo hensikten å dempe motsetningene i Verden og finne fredelige løsninger på konfliktene. Det ble vanskelig i de første 50 årene på grunn av «Den kalde krigen» mellom øst og vest om verdensherredømmet. Heldigvis ble denne krigen først og fremst kald, men noen fikk virkelig lide som folk i Vietnam, Kambodsja osv.
Turistene har imidlertid erobret den kinesiske muren.
Samtidig har jo arbeidet for globaliseringen gått videre – særlig i vest, men også andre deler av Verden er med i handelsavtaler der grenser, i alle fall økonomiske grenser, bygges ned. EU er jo et eksempel på det, og innenfor unionen er det nesten ingen fysiske grenser. Har du først kommet innenfor Schengen, kan du reise hvor du vil innenfor Schengenområdet uten å vise pass. Her er jo Norden i en særstilling siden vi har hatt passfrihet siden ca.1950. Det var vel derfor Norge ble med i Schengen for å hindre at det ble innført passtvang mellom de nordiske landene på nytt. Det har det likevel blitt, men det er en annen historie.
Klagemuren i Jerusalem er fundamentet til det gamle tempelet
I 1989 var Ungarn det første landet som fjernet grensegjerdene mot vest. Folk fra DDR strømmet på i tusener. Etter det forsvant Muren i Berlin og andre grensesperringer i øst. Det ble plutselig lett å reise østover til disse tidligere kommunistlandene. Landene i øst ble raskt innlemmet i EU (og mange av dem i NATO), og etter kort tid fulgte en strøm av mennesker fra øst på jakt etter arbeid i vest. Og de lykkes med det også. Selv Norge, som ikke er medlem av EU, har tatt imot tusenvis av arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa. Ikke alle har vært like begeistret. Det fulgte nemlig med øst-europeisk mafia med mye kriminalitet. Hva hadde Norge vært uten polske anleggs- og bygningsarbeidere?
Det lille som er igjen av Muren i Berlin i dag…
Med den store strømmen av flyktninger som strømmet inn over Europa fra krigsherjede områder i Midtøsten og det nordlige Afrika for få år siden, var det mange regjeringer som skjerpet passkontrollen ved grensene – også innenfor Schengenområdet. Ett land – Ungarn – begynte til og med å bygge og forsterke grensegjerdene – enda Ungarn var det første landet i Øst-Europa som fjernet sine gjerder da det kommunistiske Øst-Europa gikk i oppløsning. Å ta imot mennesker fra land som hadde en annen kultur og hudfarge var ikke aktuelt.
I USA har president Trump bestemt at det skal bygges en grensemur mot Mexico. Strømmen fra sør mot «mulighetenes land» vil stoppe opp. At det ville ramme mange fattige mennesker, var ikke vesentlig, for det ville beskytte amerikanske interesser. En kanadisk humorist fortalte at Canada allerede var godt i gang med å bygge sin mur mot USA! Vil muren bli bygget?
Tyrkia har bygget mur mot Syria
Europa opplevde muren nærmest tvers gjennom Europa under den kalde krigen. Tettest var muren i Berlin – en av Europas største byer. Denne muren var ikke lett å passere – i alle fall ikke fra øst mot vest. Europa trodde at murbyggingen tid var over, men dessverre bygger noen nye murer – om ikke akkurat fysisk, så politisk gjennom restriksjoner på innvandring og mottak av flyktninger. En frykt for fremmede og muslimer har spredt seg blant store deler av befolkningen – også her i Norge. Ja, nettopp her i Norge.
Det beste middelet for å åpne grensene rundt om i verden er å bekjempe fattigdommen og alle etniske fordommer. Politiske maktstrukturer må brytes ned og mennesker må kunne snakke med hverandre igjen. Vi er jo mennesker alle sammen når det kommer til stykke….
Kan hende de tre vise menn kan nå fram til Betlehem igjen….?
Politikk og religion er en farlig cocktail. Å bygge murer tjener vel betongindustrien mest på. Av og til kan man lure på om man går baklengs inn i fremtiden. Eller kanskje det ikke finnes noen vise menn igjen?
Tombola: Det er nok av vise menn / damer, men det er ingen som “gidder”/ tør å lytte til dem. Bare ta David Attenbourugh og hans tale i klimadebatten….
Sant nok