En kortur i grenzeland!


Når du kommer til skjells år og alder og eldelig kan ta til fornuften, men ikke vil slutte med det du har drevet med hele livet, begynner du i Sølvstrupene – “The silver voices”. Du har ikke hørt om dette koret? Ikke så rart, fordi det er et kor som befinner seg i Kristiansand med utgangspunkt i miljøet omkring Kilden, det nye konsert og kulturhuset her i byen. Andre kor har som regel en øvre aldersgrense for korister på 60 år. Sølvstrupene har en nedre aldersgrense på 62 år og ingen opptaksprøve.

Og det har virkelig tatt av. Høsten 2015 måtte de sette inntaksstopp på 150 sangere. Det er nå venteliste for å være med. Det er heller intet kosekor. De to dirigentene, Anne og Bodil, driver koret nesten til vannvidd med krav om klang og musisering! Her gis ikke ved dørene.

   Vi reiser også på tur! Ut på tur, du vet, skaper god stemning og miljø. Og selv om bare halvparten av koret meldte seg på turen, ble det likevel ikke noe problem, for det betydde at 78 dro på tur – og det er et stort kor som greit fyller en dobbeltdekker på vei gjennom Danmark.

Målet denne gangen var den nordtyske byen Schleswig. Der hadde jeg vært en gang før med familie på tur gjennom Europa – på veien hjem fra begivenhetsrike dager i Ungarn (eller var det Frankrike eller Italia?).  Vi kom til en by med en flott domkirke og et koselig torg der ungene fikk tilfredsstilt sine sterkeste lyster: Iskrem. At dette er et område med masse gammel historie, var vi vel ikke helt bevisste den gang.

   Historien skulle bli tydeligere neste dag da koret tok turen til Danmark og byen like over grensen: Sønderborg. Der hadde vi fått kontakt med et annet seniorkor, og vi skulle ha felleskonsert med dette koret i Riddersalen i selveste Sønderborg slott. Det ble en hyggelig opplevelse i historiske omgivelser.

  
Allerede før vi ankom Sønderborg, møtte vi den blodige historien: Dybøll mølle, ett av de blodigste slag i Danmarks historie ble utkjempet her i 1864. At dette slaget først og fremst var et slag knyttet til Tysklands samling, er en annen del av historien. Preussen og Østerrike spilte på lag for å knuse Danmark, for at Preussen igjen skulle få muligheten til å knuse Østerrike i Bismarcks plan om å samle Tyskland under den prøyssiske fane. Det lykkes han stort med.  Store deler av det sørlige Jylland ble lagt under Tyskland.

  Dybøll mølle.
Schleswig var en vakker gammel by. Fredelig ved bukta Schlien med forbindelse til Østersjøen. Vi fikk tid til å gå rundt i den fredelige gamlebyen, med trange gater, gamle hus og miljø, ingen butikker, men kroer og restauranter.



Den kanskje mest imponerende bygningen var domkirken, Sankt Petri. Vi fikk en omvisning i kirken som hadde en lang historie tilbake til 1100. Det var mye spennende å høre og se, men det mest spennende var alterskapet, Bordesholmalteret, som sto ferdig i 1521, men som egentlig var laget til en annen kirke. Det har over 400 figurer skåret av treskjæreren Hans Brüggemann med hjelpere i en periode på 7 år. Et fantastisk kunstverk.


Vi fikk også testet akustikken i dette store kirkerommet. Her var det skikkelig etterklang 🙂

Kartet over Schleswig fortalte meg at byen og omegn hadde mye historie. Navn som Gottorp slott, Glücksborg slott, Haddeby/Haithabu og Dannevirke fortalte om stedets mange historiske minner.

Dannevirke fortalte om den vollen danene prøvde å sette opp for å beskytte seg mot invasjonen av slaviske folk (venderne) på vikingtida. Den norske kongen Harald Hardråde var nede der for å ordne opp, uten særlig hell. I ettertid har danene oppfattet Dannevirke som Danmarks grense mot sør. (At danskene ga den danske bosetningen på New-Zealand samme navn, er en annen historie)

Haddeby/Haithabu eller heithaby på norrønt, er derimot et mer fredelig sted: Nord-Europas største handelssenter før og under vikingtida. Her gikk handelen sørover og nordover livlig både mot Baltikum, Sveariket (Birka) og Norge (Skiringsal). Det var også herfra kirken organiserte sine kristningsferder nordover. Selvfølgelig finnes det et vikingmuseum på stedet rett utenfor Schleswig.

 Gottorp Glücksburg
Glücksburg og Gottorp er to slott som spiller en stor rolle i Danmarks historie. Den norske og danske kongefamilie har sine røtter i Glücksburg slott, som ligger like utenfor Flensburg, og Gottorp slott som dominerer i sentrum av Schleswig var maktsentrum for den danske kongen i Schleswig. Som hertug av Schleswig prøvde han å inkorporere Schleswig i Danmark, selv om den tyske minoriteten prøvde å forhindre det. Slike planer blir det krig av, og det er også noe av bakgrunnen for krigen i 1864 som førte til at store områder av Jylland ble erobret av Tyskland. I 1920 – etter første Verdenskrig – ble store områder tilbakeført til Danmark, men ikke Flensburg og Schleswig som hadde tysk majoritet.

I dag har jeg ingen følelse av motsetninger mellom tyske og danske i dette grenseområdet.

En liten historie fra området: Dansk tv hadde reportasje fra forskjellige steder i Danmark i forbindelse med en folkeavstemning om EU en gang på 80-tallet. Folk i nord var mer skeptiske, men to eldre menn på en benk i en landsby helt på grensen av Tyskland i nærheten av Tønder, la ut om hvor viktig og bra at Danmark kom mer med i EU økonomisk. De snakket varmt om dette, så reporteren prøvde å runde av med spørsmålet: “Så dere skal stemme ja ved avstemningen?”. “Vi”, sa de to herrer, “vi skal ikke stemme, vi er tyske vi”.

Turen tilbake gikk utmerket, selv om det var snø i luften. Sangen “Visst skal våren komme” har ennå ikke hatt sitt gjennomslag hos “værgudene”, dessverre.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg