Texas i mediaverden? Kanskje situasjonen kan sammenlignes med tilstandene i “The wild west” slik det var for over 100 år siden. Men dette er mer typisk Kenya.
Lørdag 14. februar gikk de fire tv-kanalene ntv, Citizen, KTN og Q-tv i svart etter ordre fra CA, regjeringens organ for mediakommunikasjon i eteren. De møtte opp på senderen i Limuru sammen med bevæpnet politi og demonterte og beslagla utstyret. Det kan sies å være regjeringens “kjærlighetserklæring” til det kenyanske folk. Begrunnelsen er at det analoge nettet i Kenya skal legges ned. Dette skjedde trass i at Supreme Court hadde bestemt at sendingene kunne fortsette til det digitale utstyret var på plass. Årsaken til at selskapene drøyde med overgangen var at de dermed ville miste flesteparten av seerne sine.
Nå forbereder de fire tv-kanalene seg på den digitale virkeligheten, men også her er det skjær i sjøen, fordi regjeringen ikke vil gi dem noen frekvenser. De har gitt de fleste frekvensene til et kinesisk selskap, som sier at de fire kanalene godt kan kjøpe frekvenser hos dem. Da blir selskapene tvunget til å bli betal-tv, og det er det ingen i Kenya som har råd til. De fire selskapene hadde før de gikk i svart ca 90% av tv-seerne. Hva som kommer til å skje videre, er det ingen som har oversikt over.
Det er ingen tvil om at regjeringen under Kenyattas ledelse vil ha kontroll over media. Det har de på mange måter allerede fått gjennom avtaler som er inngått mellom mediahusene og regjeringen og gjennom diverse lover som hindrer journalistenes arbeid. For eksempel er undersøkende journalistikk forbudt. Å vise bilder og video fra katastrofer og lignende er også forbudt. Dette er også politisk begrunnet. For det er også regjeringens holdning at Raila Odinga og ODM skal stenges ute fra mediabildet. Derfor har Raila Odinga vært en av dem som sterkest har kritisert regjeringens håndtering av media. Raila er tilhenger av fri meningsutveksling i media, noe som ikke passer for Kenyatta og Jubelee.
Kenyatta og hans regjering prøver hele tiden å skru klokka tilbake til den gang KANU var det eneste partiet i landet, selv om de selv kaller det fremskritt, og det snakkes hele tiden om digitalisering av samfunnet. Det er ikke lenge siden de vedtok en ekteskapslov som til de grader er kvinnediskriminerende – kåret som den verste kvinnediskriminerende loven i verden av et norsk institutt. I desember vedtok parlamentet sikkerhetslover som til de grader undergraver grunnlovens bokstav om ytringsfrihet. Er det mulig å stoppe denne negative utviklingen?
Huff ja – så lenge det finnes politikere, vil det finnes krig, korrupsjon og sensur.