Amboseli National Reserve ligger mot grensa til Tanzania og har Mt Kilimanjaro som bakgrunnskulisse. Amboseli har mange elefanter og alle har navn. Det er få nasjonalparker hvor elefantene er blitt fulgt så tett opp som nettopp i Amboseli. Det er en kvinnegruppe som har påtatt seg det ansvaret. Er det fordi en flokk elefanter blir ledet av en matriark – den mest erfarne hunnelefanten? Ikke vet jeg, men elefantene i denne parken ser ut til å trives og formere seg. Selv under den verste tørkeperiodene er det alltid vann å finne. Det meste av dette kommer fra Kilimanjaros smeltende isbreer. Hva vil skje med elefantene i Amboseli når klimakrisen er et faktum og isbreene er borte?
Amboseli må være elefantenes paradis. Aldri sett så mange elefanter som koser seg i gjørma som der. Tre ganger har vi nesten hatt nærkontakt med elefanter her: En gang slo en elefant etter oss med snabelen fordi vi kjørte mellom den og ungen som gikk på den andre siden av veien. De to andre gangene var vi kanskje litt for ivrige til å komme før elefanter på vei mot vannhullet. Derfor valgte vi i Maasai Mara å stoppe bilen helt og vente i kanten av veien på en stor flokk med elefanter som kom rett imot oss på veien. Halvparten av flokken passerte bare en meter eller to fra bilen. Vi holdt pusten, men jeg så at elefantene følte seg trygge og ikke ville gjøre noe med oss. Heldigvis stemte det. Elefanter er imponerende på mange måter – og så har de svært god hukommelse.
elefanter som nyter gjørmebad
Må nevne den litt tykkfalne hyrax (klippegrevling) nå som jeg forteller om elefantene. Disse sosiale, lett tykkfalne dyrene holder svært ofte til ved hoteller og lignende. De er elefantenes nærmeste artsfrende. Felles for dem er at de har jurene foran, mens alle andre dyr (unntatt aper og mennesker) har jurene bak. Ellers er ikke slektskapslikheten særlig påtrengende.
hyrax – klippegrevling
I Tsavo er elefantene røde. Det er ikke fordi de ikke er renslige, men de elsker å velte seg i det røde jordsmonnet der, ta nærmest jordbad. Tsavo er en enorm park, den største i Kenya og en av de største i Afrika. Det er kanskje litt misvisende å kalle den park for det er jo et naturområde først og fremst, ingenting med det vi forbinder med park. Det er dessverre lett for krypskytterne å gjemme seg i parken. Derfor er det en del ulovlige fellinger av elefanter som foregår her.
Det er ikke tett med de store dyreflokkene her som for eksempel i Maasai Mara eller Serengeti, men innimellom du kan få hyggelige overraskelser som da vi kom over en flokk med gerenuk eller dikk-diks som ble stående å se på oss bare få meter fra bilvinduet. Her kunne vi ha sett en av de sjeldneste antilopeartene i Afrika, hirola.
sjarmerende dik-dik
Det var her i Tsavo vi fikk motorstopp og Buda måtte ut av bilen for å fikse et relé i motorrommet mens noen elefanter som sto under noen palmetrær, bare befant sen ca 50 meter unna. De var mest opptatt av sine egne ting og beskytte seg mot sola som var ganske intens.
dverg mungoose
Det var her i Tsavo vi stoppet ved utgangsporten der Fatma spurte vakten om det var noen krokodiller i elva (Galana), hvorpå han ledet oss til elva og fikk gjennom å lage noen merkelige lyder krokodillene til å løpe opp på bredden bare få meter fra oss. (Jeg bare plasserte meg slik at vakten var nærmere krokodillene enn meg.) Nokså nifs opplevelse spør du meg, men krokodiller var det visst nok av??.
her kommer jeg….
Vi så ingen løver i Tsavo. De har fått et ufortjent dårlig rykte. Under byggeingen av “The lunatic” railroad Mombasa – Kisumu angrep løver arveiderne ved Tsavoelva, og det ble påstått at de de drept mer enn 100 arbeidere før de til slutt ble tatt livet av. Disse løvene var uten man; og står i dag utstilt i et museum i Chicago. Men det er mye annet spennende å møte når en er på safari….
impala som slåss
sjakal
ibis
Ja, det er nettopp det store ved å reise på safari å oppleve dyr sitt rette element uten menneskelig forstyrrelse. Selv om menneskene kjører i kø for å oppleve det. . . .
gnuklav
Kilimanjaro