Omtale av konsert 19.april 2018 med KSO.

 

Spennende program. To store musikkverk fra 1900-tallet  av to sentrale komponister: Dimitrij Shostakovitsj og Bela Bartok. Tidsforskjellen mellom verkene er heller ikke så stor. Bela Bartoks konsert er fra 2. Verdenskrig, mens Sjostakovitsj skrev sitt verk i 1948 etter å ha samarbeidet med fiolinisten David Oistrakh ved en rekke konserter tidligere samme år.

Imidlertid kom den sovjetiske kulturkommisar Andrej Zhdanov med et voldsomt angrep på samtidskomponistene  nettopp i 1948 fordi de skrev for vanskelig musikk. Musikken var ikke folkelig og tjente ikke kommunistpartiets interesser. Dermed valgte Sjostakovitsj å legge fiolinkonserten i en skuff (der lå også mye annet som også ventet på en mulighet til å bli oppført.) I 1955 var Stalin død og begravd og David Oistrakh framførte konserten for første gang. Fiolinkonserten kan på en måte sammenlignes med Beethovens 4. Klaverkonsert som vi hørte Ihle Hadland spille siste uke. Den er en av Shostakovitsj mest personlige verk. “I karakter er den mer lik en symfoni for fiolin og orkester. Solisten må ikke bare vise virtuositet, men også mulighetene til å avsløre sine dypeste følelser, tanker og stemninger” (Shostakovitsj om konserten.) Håper Guro Kleven Hagen klarer å formidle dette. Konserten er min favoritt (har den med Dimitrij Sitkovetskij).

Av den ungarske komponisten Bela Bartoks mange verker er vel “Konsert for orkester” en favoritt. Bela Bartok var modernist, mens hans modernitet bygde mer på ungarsk folkemusikktradisjon enn 12-tonerekken til Schönberg.  Den 2.Verdenskrigen hadde brakt ham som flyktning til USA der han led av hjemlengsel og fikk også diagnostisert lymfekreft. Han fikk imidlertid en bestilling på et orkesterverk mens han var i USA og skrev denne konserten for orkester, full av innfall og utfall, skjemt og dypt alvor – utrolig kreativt. Blant annet bruker han et tema fra Shostakovitsj 7.symfoni som han parodierer!

Det er alltid spennende med denne “konserten”, som er vel det nærmeste Bartok kommer en symfoni. Det er kanskje det verket som har gjort ham populær hos mange! Jeg gleder meg til å høre hva KSO får ut av musikken til Bartok.

 

1 kommentar
    1. Hehe, og unnskyld at jeg kommenterer annet enn musikk! Men det var tre forskjellige glimt i i øyet av de “fotograferte” jeg syntes var bra.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg